Kako se namerava Evropska unija boriti proti dezinformacijam?

Svet 31. Jul 202316:39 4 komentarji
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija je danes objavila razpis v višini skoraj 1,2 milijona evrov za projekte o boljšem razumevanju širjenja dezinformacij o ruski vojni proti Ukrajini, volitvah in skupnosti LGBTQI+. S sredstvi bodo podprli projekte, ki bodo pomagali razumeti vpliv dezinformacij na mnenje ljudi in kakšen je njihov učinek, so sporočili iz Bruslja.

V okviru projekta, ki bo prejel evropska sredstva, naj bi bile oblikovane tudi strategije in ukrepi za podporo pozitivnemu diskurzu ter boju proti škodljivim in neresničnim zgodbam.Pri Evropski komisiji ocenjujejo, da so projekti s tega področja pomembni, ker lahko širjenje napačnih in zavajajočih informacij destabilizira demokracije, škodi vključevanju oseb LGBTQI+ v družbo in vpliva na volitve.

Rok za oddajo predlogov je 22. september, projekt pa naj bi se začel izvajati septembra prihodnje leto. Prijavijo se lahko univerze, raziskovalni centri, nevladne organizacije, javni organi in drugi. Ta razpis temelji na podobnem projektu, ki se že izvaja na podlagi razpisa, objavljenega julija lani.

Tovrstni projekti so del širših prizadevanj EU za boj proti dezinformacijam, vključno s kodeksom ravnanja proti dezinformacijam in pobudo EU proti dezinformacijam. Do konca avgusta bodo morale tudi velike spletne platforme opraviti prvo redno oceno tveganja, ki bo vključevala širjenje dezinformacij in neavtentično uporabo njihovih storitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje