Celo nekateri najtesnejši sodelavci niso nič vedeli, Biden molčal do zadnjega

Svet 22. Jul 202407:19 0 komentarjev
Joe Biden in sodelavci
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo prek družbenega omrežja X sporočil, da se umika iz tekme za ponovno izvolitev. Prelomna odločitev je presenetila tudi njegove lastne svetovalce, saj nekateri za njegov umik niso vedeli do tik pred zdajci. Viri so za BBC razkrili, kaj se je dogajalo v urah pred Bidnovim zgodovinskim odstopom.

Svetovalci iz Bele hiše in volilnega štaba Joeja Bidna so še pretekli teden vztrajali, da namerava Biden kljub številnim pozivom znotraj demokratske stranke, naj se umakne, ostati v tekmi za ponovno izvolitev na mesto ameriškega predsednika.

Še v soboto so njegovi sodelavci sestavljali urnik kampanje, ki bi jo nadaljeval po vrnitvi v Belo hišo prihodnji teden. Trenutno namreč v svoji hiši na vzhodni obali ameriške zvezne države Delaware okreva po covidu. Vse do zadnjega naj bi tudi sam vztrajal, da bo še naprej kandidiral, a so ga jezila javna prizadevanja nekaterih demokratov, da ga prisilijo v odhod.

Ameriški predsednik si je premislil v nedeljo zjutraj, za BBC pripovedujejo viri, ki so ostali anonimni. Ob sebi je imel majhen krog sodelavcev – med njimi so bili Steve Richetti, eden njegovih najtesnejših svetovalcev, Mike Donilon, njegov glavni strateg, Annie Tomasini, namestnica vodje njegovega kabineta, in Anthony Bernal, vodja kabineta prve dame Jill Biden.

Richetti, ki je predsednikov tesni sodelavec že iz časa sodelovanja v senatu, se je v njegovo hišo na plaži odpravil v petek. Donilon se je pridružil v soboto. Biden in njegovi svetovalci so preučevali nove javnomnenjske raziskave in razpravljali o tem, ali lahko v trenutni politični situaciji premaga Donalda Trumpa, piše BBC.

Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Ob novih podatkih in v pričakovanju še enega tedna javnega nasprotovanja v lastni stranki je moral Biden sprejeti odločitev. V sodelovanju z Donilonom je pripravil zgodovinsko izjavo, s katero je končal kandidaturo, medtem ko je Richetti usklajeval objavo izjave in obveščanje drugih sodelavcev v kampanji.

Dokončno odločitev o odstopu je Biden sprejel v nedeljo zjutraj. Takrat je poklical vodjo svojega štaba Jeffa Ziansa, vodjo kampanje Jen O’Malley Dillon in podpredsednico Kamalo Harris, so za BBC povedali viri, seznanjeni z razpletom dogodkov v nedeljo.

Popoldne je predsednik opravil videoklic še z drugimi sodelavci iz Bele hiše in v kampanji, vključno z Anito Dunn, ki vodi komunikacije Bele hiše. Minuto pozneje je objavil javno izjavo, ki je povzročila politični pretres in preobrnila volitve leta 2024. “Povedal je, da je o tem razmišljal zadnjih nekaj dni. To je bila skrbno premišljena odločitev,” je za BBC povedal visoki uradnik Bele hiše.

Čeprav v svoji prvotni izjavi Biden ni omenil Kamale Harris, jo je podprl približno pol ure pozneje. Po navedbah dveh virov, ki sta seznanjena s pogovori, sta se tisti dan predsednik in podpredsednica pogovarjala večkrat.

Prva dama Jill Biden je predsednikova najtesnejša svetovalka, njen nasvet pa naj bi bil eden od odločilnih dejavnikov pri njegovi odločitvi. “Vse do odločitve, ki jo je lahko sprejel samo on, je podpirala vsako pot, ki bi jo izbral. Je njegova največja zagovornica, ki je vedno na njegovi strani, tako, kot je lahko le zakonec, s katerim si že skoraj 50 let,” je sporočila Elizabeth Alexander, direktorica komunikacij prve dame.

Mnogi sodelavci do zadnjega v temi

Mnogi v Beli hiši in v kampanji niso bili vnaprej obveščeni o Bidnovih načrtih. Večina je za odločitev izvedela v objavi na družbenih omrežjih.

Zients, predsednikov vodja osebja, je opravil telefonski pogovor z uradniki Bele hiše in poslal elektronsko sporočilo osebju Zahodnega krila, da bi potrdil sporočilo in se jim zahvalil za trdo delo. Biden se je medtem pogovarjal z več kongresniki, guvernerji in podporniki, je Bela hiša navedla v izjavi.

Ko so številni še prebavljali novico, so vodilni predstavniki kampanje poudarili, da bo ekipa stala za podpredsednico Kamalo Harris. “Vsi mi smo tukaj za Joeja Bidna in Kamalo Harris ter za zmago nad Donaldom Trumpom. In čeprav je danes dan velikega prehoda, se pri tem, zakaj smo tukaj, ne spreminja nič,” je po navedbah vira dejala Jen O’Malley Dillon, vodja kampanje.

Kamala Harris in Joe Biden
Foto: Carlos Barria/REUTERS

Čeprav ima Harris že podporo predsednika in vodilnih demokratov, njena kandidatura ni samoumevna, dokler je delegati na demokratski nacionalni konvenciji ne potrdijo kot Bidnovo zamenjavo.

Podpredsednica ni dobila izrecne podpore nekdanjega predsednika Baracka Obame, sta jo pa podprla Bill in Hillary Clinton.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!