Center za vzrejo pand dosmrtno prepovedal vstop 12 turistom

Svet 21. Jun 202412:30 2 komentarja
Chengdu
Foto: PROFIMEDIA

Dvanajstim turistom so dosmrtno prepovedali vstop v kitajski center za vzrejo velikih pand Čengdu, ker so se v bližini živali neprimerno vedli.

Dvanajstim osebam, starim od 26 do 61 let, je izrečena dosmrtna prepoved obiska centra, so na uradnem računu na družbenem omrežju WeChat sporočili iz centra.

Obiskovalce so ob različnih priložnostih ujeli, ko so v ogrado s pandami metali bambusove poganjke, lizike, cigarete, jajca ali kruh in pljuvali v zunanji igralni prostor pand, so sporočili v objavi.

Dodali so, da je s pandami vse v redu in da so zdrave.

V centru niso javno navedli imen nobenega od gostov ali njihove narodnosti. V objavi na WeChatu so pojasnili, da turisti niso bili skupaj, prekrški pa so se zgodili med aprilom in junijem letos.

Center, ki je ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Čengduju, ima na svoji spletni strani podrobna navodila za obiskovalce.

“Prosimo, da pazite na svojo varnost in varnost živali,” so med drugim zapisali v navodilih. “Bodite tiho in se izogibajte živalim. Smetenje, pljuvanje, metanje hrane v bližino živali in druga vedenja, ki ogrožajo varnost živali, so prepovedana.”

V navodilih so poudarili, da se kršitve teh pravil lahko “kaznujejo z različnimi stopnjami kazni, kot so grajanje in izobraževanje obiskovalcev, prepoved vstopa v park za eno leto, petletna prepoved vstopa v park ali dosmrtna prepoved vstopa v park”.

Chengdu
Mladiči pand v raziskovalnem centru Čengdu (Foto: PROFIMEDIA)

Oblačenje v kostume pand

Raziskovalni center Čengdu za vzrejo orjaških pand je bil odprt leta 1987 v provinci Sečuan na jugozahodu Kitajske. Cilj centra je postati vrhunska raziskovalna ustanova, izobraževalni center za ohranjanje narave in mednarodna izobraževalna turistična destinacija, so zapisali na uradni spletni strani.

Center je zasnovan tako, da poustvarja naravni habitat orjaških pand, ki so doma na Kitajskem.

Ukrepi, ki jih znanstveniki upoštevajo za ustvarjanje tega okolja, vključujejo tudi oblačenje v kostume pand, ki so poškropljeni z urinom pande.

Leta 2018 je Svetovni sklad za naravo (World Wildlife Fund) uvrstil velike pande iz kategorije “ogrožene” v kategorijo “ranljive”. Danes v naravi živi približno 1.800 pand.

Avtorica članka: /CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje