Kitajska cenzura med najstrožjimi na svetu, Kanye pa je smel nastopiti. Zakaj?

Svet 13. Okt 202409:56 2 komentarja
Ye na Kitajskem
Kanye West med koncertom na Kitajskem (Foto: PROFIMEDIA)

Prejšnji mesec je ameriški raper Kanye West – danes znan kot Ye – svoj novi album predstavil na Kitajskem. Čeprav je cenzura kitajskih oblasti med najstrožjimi na svetu, so Westu dovolili kar dva koncerta. Kaj je razlog?

Med koncertom na južnem kitajskem otoku Hainan je Kanye West (danes znan kot Ye) osupnil oboževalce z napovedjo svojega novega albuma Bully. Mnogi so se ob tem spraševali, kako je vladajoča komunistična partija dovolila nastop tako kontroverznega umetnika.

Pred šestimi leti so kitajske oblasti zatrle hip hop – pesmi te zvrsti so uvrstile na črno listo, raperjem pa prepovedale koncerte. Medijski regulator je na televiziji prepovedal nastopanje igralcev s tetovažami in prikazovanje hip-hop kulture in nemoralne kulture. Eden od kitajskih raperjev, PG One, se je opravičil zaradi svojih besedil, ki so poveličevala droge in seks.

Ye je poleg svojih besedil kontroverzen tudi zaradi drugih stvari. V javnosti je v času, ko je bilo gibanje Black Lives Matter (Črna življenja štejejo) na vrhuncu, nosil majico z napisom White Lives Matter (Bela življenja štejejo), zaradi antisemitskega izbruha pa je izgubil izjemno donosno pogodbo z Adidasom. Kljub temu je v glavnem mestu province Hainan na stadionu z več kot 41.000 sedeži kar dvakrat priredil predstavitev albuma. Dogodka je poimenoval Vulture Listening Experience.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko njegova nastopa pomenila prelomnico – s tem, ko so mu dovolili nastopati na Kitajskem, so “poslali sporočilo, da so umetniki z Zahoda dobrodošli, če upoštevajo lokalne omejitve”, za CNN pojasnjuje Chen Dan, izredna profesorica z oddelka za politične vede univerze v Richmondu.

Ye na Kitajskem
Dogodek je Ye poimenoval Vulture Listening Experience. (Foto: PROFIMEDIA)

Chen pravi, da želi Peking spodbuditi potrošniško porabo, saj poskuša oživiti gospodarstvo, ki ga pestijo visoka brezposelnost mladih, dolgotrajna nepremičninska kriza in nezaupanje potrošnikov. “Glavni motiv, da so odobrili nastopa Kanyeja Westa, je oživitev kulturne in turistične industrije. Kitajska potrebuje to in več kulturne izmenjave.”

Kitajski mediji so poročali o gospodarskih koristih, ki so jih opazili s prihodom glasbenika. Njegov prvi koncert 15. septembra je sovpadel s praznikom, povprečna stopnja zasedenosti hotelov v glavnem mestu province Hainan Haikou pa se je v primerjavi z letom prej povečala za približno polovico in dosegla 83 odstotkov. Po podatkih državne tiskovne agencije Xinhua so dopustniki ustvarili približno 373 milijonov juanov oziroma okoli 48 milijonov dolarjev prihodkov od turizma v tem pristaniškem mestu.

A spodbujanje nastopov tujih glasbenikov je za Peking tudi zagata. “Lokalne oblasti si želijo več koncertov in dogodkov za spodbujanje lokalnega gospodarstva, medtem ko država domnevna zahteva vedno več preverjanja besedil in vsebine” je za CNN dejal Hung Ho-fung, profesor sociologije na univerzi Johns Hopkins.

Ye na Kitajskem
Oboževalci Kanyeja Westa na Kitajskem. (Foto: PROFIMEDIA)

Leta 2015 so na primer koncert na Kitajskem morali odpovedati Maroon 5 in Bon Jovi. Drugi ameriški glasbeniki, kot so Justin Bieber, Jay-Z in Lady Gaga, na Kitajsko sploh ne smejo vstopiti. Kitajsko ministrstvo za kulturo je pred devetimi leti sporočilo, da se je Bieber zasebno in med nastopom na Kitajskem grdo vedel, a podrobnosti niso navedli. Medtem pa so leta 2006 odpovedali koncerta ameriškega raperja Jay-Zja, ker so se “odločili zaščititi oboževalce hip-hopa pred grdimi besedili o zvodnikih, orožju in drogah,” so takrat poročali v China Daily.

Nekateri analitiki in oboževalci so ugibali, ali je Ye morda dobil dovoljenje za nastop na Hainanu, ker je kot otrok kratek čas živel na Kitajskem. Po poročanju China Daily je raper eno leto živel v vzhodnokitajskem mestu Nanjing, medtem ko je njegova mati poučevala na tamkajšnji univerzi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje