Češka v nakup najsodobnejših nemških tankov leopard

Svet 21. Jul 202317:36 5 komentarjev
Nemški obrambni minister Boris Pistorius in češka obrambna ministrica Jana Černochova.
Nemški obrambni minister Boris Pistorius in češka obrambna ministrica Jana Černochova. (Foto: PROFIMEDIA)

Češka bo kupila 77 najsodobnejših nemških bojnih tankov leopard, je danes v Pragi med obiskom nemškega kolega Borisa Pistoriusa potrdila češka obrambna ministrica Jana Černochova. Okvirni sporazum o nakupu sta vladi že podpisali, kot pa je poudaril Pistorius, se poslu lahko pridružijo še druge države.

Češka bo prejela najsodobnejšo različico leopradov 2A8, sta potrdila ministra. Češke vojaške sile so v okviru krožne menjave, v zameno za pomoč Ukrajini, od Nemčije že prejele 14 nekoliko starejših leopardov.

Boris Pistorius je danes izrazil mnenje, da gre za zelo pomemben korak, ki bo izboljšal interoperabilnost sil dveh držav članic Nata. Strani morata še vedno doreči podrobnosti dogovora, do takrat pa so vrata odprta tudi ostalim državam, je sporočil nemški minister, ki se je v Pragi mudil ob obletnici nacističnega terorja leta 1942.

Češka je ena od držav, ki najodločneje podpirajo Ukrajino v njenem boju z ruskim agresorjem. Češka vojska in orožarska podjetja so lani v Ukrajino izvozila vojaško opremo v vrednosti dveh milijard dolarjev. Za potrebe lastne obrambe pa se je vlada v Pragi med drugim zavezala k nakupom francoskega topništva in švedskih oklepnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje