Dalmacija še vedno gori, požari se združujejo v večje požarne linije

Svet 02. Avg 202409:06 > 22:10 5 komentarjev
Požarišče na območju naravnega parka Biokovo
Požarišče na območju naravnega parka Biokovo (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/BOBO)

Boj z ognjenimi zublji se je na Hrvaškem nadaljeval že četrti dan. Ogenj je doslej zajel več kot tisoč hektarjev gozda, trave in grmičevja, v parku Biokovo je gorel stoletni borov gozd. Evakuirali so več stanovalcev, nekateri pa svojih hiš niso želeli zapustiti. Požarna fronta na območju Tučepov in Podgore je dolga že okoli 18 kilometrov, saj se je spojilo več požarov. Pri Zadru so policisti aretirali eno osebo, ki je osumljena, da je podtaknila požar, poroča N1 Zagreb.

Hrvaški gasilci so se v petek v Dalmaciji že četrti dan spopadali z obsežnimi požari. Na terenu je bilo več sto gasilcev iz celotne Dalmacije, pa tudi iz notranjosti države, ki se spopadajo s požarom v Tučepih pri Makarski in požarom pri Trogirju. Gasilci na požarišču ostajajo celo noč. Naselja v petek niso bila ogrožena.

Sicer pa je bila po poročanju hrvaških medijev fronta požarov na območju Tučepov in Podgore dolga že okoli 18 kilometrov. Na tem območju se je namreč združilo več požarov, ki so nastali v preteklih dneh. Prav tako je požar izbruhnil v zaledju Trogirja.

Zaradi požara v naselju Smoković pri Zadru so policisti v petek aretirali eno osebo, ki jo sumijo kaznivega dejanja ogrožanja življenja in premoženja v povezavi s kaznivimi dejanji zoper splošno varnost, poroča N1 Zagreb.

Policisti so preiskavo začeli v sredo. Prvi rezultati kažejo, da je zagorelo na odprtem, ogenj pa je povzročil neznani storilec. Požar pri Zadru je po navedbah policije zajel 1.000 hektarjev površin, v njem pa je zagorelo več lesenih objektov, počitniških prikolic, avtomobilov in mopedov. Zagorela je tudi manjša vikend hiška, okoli 150 oljk v treh nasadih, suha trava in nizko rastlinje.

Policija in gasilci so evakuirali osebe, ki so se zadrževale na območju. V nekem trenutku je bil zaradi ognja ogrožen 79-letnik, ki se v dogodku ni poškodoval.

Požar v Tučepih nenamerno povzročil čebelar

Požar v Tučepih pri Makarski je izbruhnil v torek, v njem pa je pogorelo okoli 700 hektarjev trave, nizkega rastlinja in borovega gozda. Nenamerno ga je povzročil čebelar, zaradi česar je policija proti njemu vložila kazensko ovadbo.

Po navedbah Hrvaške gasilske zveze se je v petek z ognjem spopadalo okoli 260 gasilcev z več kot 70 gasilskimi vozili, gasili pa so tudi kanaderji.

Ogenj je prizadel tudi stoletni gozd avtohtonega dalmatinskega bora v naravnem parku Biokovo, ki do nadaljnjega ostaja zaprt. Direktor parka Slavo Jakša je za portal hrvaške televizije N1 dopoldne povedal, da je stanje dobro in da na tem območju ne gori več. Poudaril je, da ni zgorel celoten gozd, ampak samo del, kar je ocenil kot dobro novico.

Požar pri Trogirju nedostopen peš in z vozili

Še vedno je aktiven tudi požar v Vrsinah pri Trogirju, ki je izbruhnil v sredo. Gasi ga okoli sto gasilcev s približno 30 gasilskimi vozili, je popoldne sporočila Hrvaška gasilska zveza. Po njihovih navedbah je tam pogorelo okoli 660 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren. Ogenj ne ogroža več hiš.

Prav tako je bil v petek še vedno aktiven tudi požar na območju Skradina, vendar ga je gasilcem pozno popoldne uspelo spraviti pod nadzor. Gori le še v nedostopnem kanjonu reke Krka. Naravni park Krka je zato znova odprt, saj ni nevarnosti za obiskovalce, poroča spletni portal index.

Po navedbah Hrvaške gasilske zveze je tam pogorelo okoli 660 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren.

Po današnjih navedbah gasilcev je požar na območju Skradina, kjer je od torka zgorelo okoli 1.300 hektarjev makije, nizkega rastlinja in borovega gozda, pod nadzorom.

Po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HTV je ogenj dosegel tudi kanjon reke Krke, gre pa za nedostopen teren, kjer bodo po potrebi gasili iz zraka.

Od četrtka zjutraj do danes so gasilci po podatkih Hrvaške gasilske zveze opravili 114 intervencij, v katerih je sodelovalo 173 gasilskih organizacij s skupno 509 gasilci in 181 gasilskimi vozili.

Nacionalni park Krka je ponovno odprt za obiskovalce, še poroča N1 Zagreb. “Zahvaljujemo se gasilcem, lokalnemu prebivalstvu in interventnim službam na terenu za pogumen boj pri obrambi parka pred požarom,” so zapisali.

Piloti v zraku že 350 ur, gre za rekordno sezono

Pri gašenju požarov vsak dan sodelujejo tudi letala kanader in Air tractor. Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTV izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Gašenje iz zraka zahteva izredno natančnost, spretnost in pogum. Pilotom delo otežujejo gosti oblaki dima in veter, ki lahko nepričakovano spremeni smer, so zapisali na hrvaškem ministrstvu za obrambo. “Za gašenje zapletenih in nevarnih požarov v naravi je nujno dobro sodelovanje med gasilci ter zračnimi silami. Pogum pilotov in neutrudno delo gasilcev je tisto, kar stoji med ognjem ter človeškimi življenji in lastnino,” so zapisali. Ob tem so objavili posnetek iz kabine kanaderja.

Po Zahodnem Balkanu se spopadajo s številnimi požari. V Črni gori je aktivnih več požarov, tudi na območju Podgorice, a hiše niso ogrožene. V BiH so hiše pred ognjem branili pri Mostarju, v Srbiji pa so v četrtek omejili požar, ki se je razširil iz Severne Makedonije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje