Chris Hadfield za N1: Super bi bilo, da bi nas Marsu čakal robot z martinijem

N1 video 12. Avg 202123:06 > 13. Avg 2021 09:18
Delite:

Astronavt Chris Hadfield je v svoji 21-letni astronavtski karieri kar trikrat odpotoval v vesolje. Je izjemno zanimiv, luciden in prijeten sogovornik. Med drugim nam je povedal, da zaradi izkušenj v vesolju na svet gleda veliko bolj realistično, hkrati pa je veliko bolj optimističen o njegovi odpornosti. Objavljamo video povzetek intervjuja, ki ga je spomladi dal za N1.

Chris Hadfield je kot prvi Kanadčan poveljeval Mednarodni vesoljski postaji in se sprehodil po vesolju. Med svojim prvim vesoljskim sprehodom je začasno oslepel, a kot je dejal v intervjuju, te kot astronavta nič ne sme presenetiti.

Navdušuje ga napredek na področju razvoja raket za ponovno uporabo ter Luna, ki je po njegovem mnenju zelo zanimiva priložnost za raziskovanje in izkoriščanje vesolja. Prepričan je, da bomo najprej naselili Luno, šele nato bo človeška noga stopila na Mars. Do tam je namreč še dolga pot, hiteti na Mars bi bilo tvegano. Zagovarja regulacijo vesolja ter poudarja, da snemo dovoliti, da ta postane divji zahod in brez nadzora.

Velik ljubitelj glasbe je na krovu Mednarodne vesoljske postaje med lebdenjem v breztežnostnem prostoru posnel priredbo uspešnice Davida Bowieja Space Odissey, ki ga je izstrelila med YouTubove zvezde. Tudi o tem je spregovoril v intervjuju za N1. Najzanimivejše dele intervjùja si lahko zdaj ogledate v zgornjem videu.

Komentari

Vaš komentar