Cia razkriva: Na koncertih Taylor Swift so želeli ubiti več deset tisoč ljudi

Svet 29. Avg 202414:26 > 15:49 3 komentarji
Taylor Swift
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška obveščevalna agencija Cia je razkrila, da so aretirani za načrtovani teroristični napad na koncertih Taylor Swift na Dunaju želeli ubiti več deset tisoč ljudi.

Načrtovani teroristični napad na koncertih ameriške pevke Taylor Swift na Dunaju bi imel, če ti ne bi bili odpovedani, grozljive posledice. Ameriška obveščevalna agencija Cia je namreč razkrila, da naj bi osumljenci želeli ubiti “več deset tisoč ljudi”, poroča EuroNews.

Agenti Cie so odkrili sledi, ki so privedle do aretacije napadalcev, povezanih z Islamsko državo (Isis). “Avstrijci so lahko izvedli aretacije na podlagi informacij o načrtih Isisove skupine, ki smo jih s partnerji zagotovili v naši agenciji,” je v sredo povedal namestnik direktorja Cie David Cohen.

Avstrijske oblasti so ob aretaciji razkrile, da je osumljenec 19-letni Avstrijec, ki naj bi ga k napadu spodbudila teroristična Islamska država. Napad je načrtoval pred stadionom, kjer naj bi se zbralo več kot 30.000 oboževalcev. EuroNews poroča, da je napadalec želel uporabiti nože in doma proizvedene eksplozivne naprave. STA pa navaja, da je nameraval z avtomobilom, naloženim z eksplozivom, zapeljati v množico obiskovalcev, ko bi ti čakali na vstop na stadion.

Še 65.000 obiskovalcev koncerta bi bilo najverjetneje znotraj stadiona. Med racijo osumljenčevega doma so preiskovalci odkrili kemikalije in tehnične naprave, še piše EuroNews.

Stadion Ernst Happel
Stadion Ernst Happel, kjer bi morali potekati koncerti (Foto: Elisabeth Mandl/REUTERS)

Po aretacijah osumljencev, ki naj bi na njenih koncertih načrtovali teroristični napad, je pevka zaradi varnostnih tveganj odpovedala vse tri razprodane koncerte v avstrijski prestolnici med 8. in 10. avgustom. Policija je aretirala tri osumljence. Glavni osumljenec, star 19 let, je obljubil zvestobo džihadistični skupini Islamska država. Na koncertih na Dunaju so pričakovali skupno več kot 170.000 obiskovalcev.

Avstrijski minister za notranje zadeve Gerhard Karner je izpostavil, da je bila pomoč zunanjih obveščevalnih agencij potrebna, ker avstrijski preiskovalci ne morejo zakonito nadzorovati SMS-sporočil.

Po navedbah EuroNews odvetnik aretiranega 19-letnika meni, da so avstrijske oblasti pretiravale, da bi tako pridobile večja varnostna pooblastila.

Swift je prejšnji teden prekinila molk in spregovorila o odpovedanih koncertih. Kot je zapisala v objavi na omrežju Instagram, jo je razlog za odpoved koncertov navdal s strahom in tudi z občutkom krivde zaradi oboževalcev. Pevka se je v objavi na Instagramu zahvalila avstrijskim oblastem. Kot je zapisala, so po njihovi zaslugi “žalovali za koncerti, ne za življenji”. Dodala je, da sta ji ljubezen in enotnost, ki ju je opazila pri oboževalcih, vlili pogum,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje