‘Čistka’ brezdomcev pred začetkom olimpijskih iger: “Skrivajo bedo in žalost”

Svet 10. Jun 202408:48 1 komentar
Brezdomci v Parizu
Brezdomci v Parizu (Foto: PROFIMEDIA)

Pariške oblasti so pred začetkom olimpijskih iger iz mesta preselile na tisoče brezdomcev. Humanitarne organizacije opozarjajo, da gre za "čistko nezaželenih".

Konec meseca se bodo v Parizu začele poletne olimpijske igre. V francoski prestolnici se že več kot eno leto pripravljajo na dogodek, ki bo v mesto privabil na tisoče športnih navdušencev in elito svetovnega športa. Ena poteza organizatorjev pa je zelo zmotila borce za človekove pravice in humanitarne organizacije. V sklopu priprav so namreč v mestu že lani začeli ‘čistko’ brezdomcev in iskalcev za azil, med katerimi so tudi družine in otroci, opozarja kolektiv Le Revers de la Médaille, ki združuje 90 organizacij.

“Policija se je lotila tudi spolnih delavcev in odvisnikov od drog ter jih s tem izločila iz običajnega okolja, v katerem so prejemali zdravstveno oskrbo in drugo podporo,” so dodali v kolektivu. Poudarili so, da so se mestne oblasti na ta način lahko “znebile ljudi, ki jih označujejo za nezaželene”.

“Oblasti izvajajo družbeno čistko najranljivejših prebivalcev mesta, da bi Pariz prikazale v čim bolj svetli luči,” je bil kritičen koordinator zdravstvene oskrbe pri organizaciji Médecins du Monde Paul Alauzy.

Mestne oblasti naj bi brezdomce z avtobusi vozile iz prestolnice v začasne centre, ki so jih lani postavili po različnih delih države. Izgoni brezdomcev in ukinjanje šotorišč v mestu in okolici so se po navedbah kolektiva okrepili aprila lani. Po njihovih informacijah je bilo v zadnjih 13 mesecih premeščenih 12.545 ljudi, poroča Guardian.

Alauzy je poudaril, da oblasti z razseljevanjem poskušajo skriti bedo in žalost. “Če je to res dostojna rešitev težave, bi se ljudje borili, da bi si zagotovili mesto na avtobusu. Pa se ne. Tem ljudem in tistim, ki jih podpirajo, onemogočamo življenje.”

V poročilu je kolektiv selitve brezdomcev označil za “nadlegovanje, izgon in izginotje prebivalstva, ki so ga javni organi označili za nezaželenega, z območij, kjer bodo potekale olimpijske igre”. Dodajajo, da se oblasti z razpršitvijo tega prebivalstva skušajo izogniti nastanku neformalnih naselij.

Brezdomci v Parizu
Brezdomci v Parizu (Foto: PROFIMEDIA)

Kolektiv je dejal, da bi bilo treba v Franciji za dolgoročno rešitev brezdomstva zagotoviti vsaj 20.000 domov, od tega 7.000 na območju Île-de-France. Pariška mestna uprava je pripravila načrt za zagotovitev 1.000 nujnih mest, a je potrditev načrta v rokah predstavnika države perfekta.

Organizatorji: Težava je v brezdomcih, ne igrah

Pariška županja Anne Hidalgo je še lani zatrjevala, da nihče ne bo prisiljen zapustiti mesta. Dejala je tudi, da je mestna uprava od vlade zahtevala pripravo načrta za nastanitev vsaj 3.600 brezdomcev, ki na ulicah živijo že več let.

“Jezna sem, ker se težava vsiljuje mestnim oblastem, saj to ni naša naloga oziroma odgovornost. Poleg tega že zdaj opravljamo več kot le svoj del nalog pri iskanju nujne nastanitve za ranljive,” je lani povedala županja.

Namestnik župana, ki je odgovoren za pripravo na olimpijske igre, Pierre Rabadan, pa je na aprilski novinarski konferenci dejal, da je težava v številu brezdomcev in ne v olimpijskih igrah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje