Članice EU dokončno potrdile reformo schengenskega zakonika. Kaj prinaša?

Svet 24. Maj 202414:49 1 komentar
Schengen
Foto: PROFIMEDIA

Države članice EU so danes dokončno odobrile nov schengenski zakonik, ki se nanaša na upravljanje notranjih in zunanjih meja unije. Prav tako zakonik omogoča sprejetje ukrepov na ravni EU v primeru zdravstvenih kriz in jasnejša pravila glede uvajanja začasnega mejnega nadzora. Slovenija se je glasovanja o uredbi sicer vzdržala.

Nova pravila med drugim omogočajo sprejetje ukrepov na ravni EU v primeru zdravstvenih kriz, reforma zakonika pa tudi prinaša jasnejša pravila glede uvajanja začasnega mejnega nadzora, ki mora ostati skrajni ukrep.

Reforma pravil je ključna za to, da bo schengensko območje bolj odporno na sedanje in prihodnje krize na zunanjih mejah EU. Zagotavlja tudi, da lahko ljudje, ki živijo in potujejo v EU, v celoti izkoristijo prednosti potovanj brez notranjih meja, so sporočili iz Sveta EU, ki je danes potrdil prenovo schengenskega zakonika.

Slovenija in Španija sta se sicer pri glasovanju o uredbi vzdržali, je razvidno s spletne strani Sveta EU.

Uredba o Zakoniku o schengenskih mejah med drugim uvaja možnost sprejetja ukrepov na ravni EU, ki omejujejo vstop državljanov tretjih držav v unijo v primeru obsežnih izrednih razmer na področju javnega zdravja.

V skladu z novimi pravili bodo države članice v primeru večjih zdravstvenih kriz lahko uvedle usklajene začasne omejitve potovanj na zunanjih mejah EU. Poleg omejitev potovanja lahko Svet uvede tudi testiranje, karanteno in samoizolacijo ter druge zdravstvene ukrepe za državljane tretjih držav, ki vstopajo v EU.

Revidirani zakonik tudi pojasnjuje obstoječi okvir za ponovno uvedbo in podaljšanje nadzora na notranjih mejah v primeru resne grožnje za javni red ali notranjo varnost. V tem primeru bi bil nadzor omejen na največ dve leti, z možnostjo podaljšanja za skupno trajanje enega leta. Ponovna uvedba mejnih kontrol bi morala ostati “skrajni ukrep”, so zapisali v sporočilu Sveta.

Kot alternativni ukrep mejnemu nadzoru nova pravila spodbujajo čezmejno sodelovanje policij, s čimer bi bistveno omejili ponovno uvedbo začasnih mejnih kontrol. Ti ukrepi se morajo jasno razlikovati od sistemskih kontrol oseb na zunanjih mejah, so še poudarili.

Uredba vzpostavlja tudi postopek premestitve, ki bo pomagal pri reševanju sekundarnega gibanja migrantov v EU, in ponuja rešitve za primer, ko bi tretje države poskušale migracije uporabiti kot sredstvo za dosego določenega cilja.

Za boj proti instrumentalizaciji migracij bo spremenjeni Zakonik o schengenskih mejah državam članicam omogočil, da omejijo število mejnih prehodov ali skrajšajo njihov delovni čas, ter omogočil okrepljene ukrepe nadzora meja.

Uredba bo začela veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje