Članice morajo priznati spremembo spola, če je bil postopek opravljen v EU

Svet 04. Okt 202413:10
Sodišče EU
Foto: PROFIMEDIA

Sodišče Evropske unije je pritrdilo romunskemu državljanu, ki si je spremenil spol v Združenem kraljestvu, v domači Romuniji pa mu na tamkajšnji upravni organi niso želeli spremeniti podatkov o spremembi spolne identitete in izdati novega rojstnega lista. Romun bi moral v domači državi ponovno začeti postopek za spremembo spolne identitete, kar pa je Sodišče EU označilo kot neskladno s sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice. Po mnenju Sodišča EU zavrnitev spremembe spolne identitete, ki je bila zakonito pridobljena v drugi državi članici, ovira uresničevanje pravice do prostega gibanja in prebivanja.

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je razsodilo, da morajo države članice EU priznati spremembo spola oziroma spolne identitete, če je bil ta postopek izpeljan v katerikoli državi članici EU. Na Sodišče Evropske unije se je namreč obrnilo romunsko sodišče v primeru romunskega državljana. Ta je bil v Romuniji rojen kot ženska, leta 2008 se je preselil v Združeno kraljestvo, kjer je tudi pridobil novo državljanstvo. Leta 2017 je na Otoku spremenil spol in način naslavljanja iz ženske v moškega. Tri leta kasneje je od britanskih oblasti dobil tudi potrdilo, ki zakonsko potrjuje njegovo novo spolno identiteto.

Zapletlo pa se je leta 2021, ko se je omenjena oseba obrnila na romunske upravne organe, z namero spremembe podatkov novega imena, spola in osebne identifikacijske številke, da bodo podatki ustrezali novemu spolu. Romunski državljan je ob tem zaprosil še za izdajo novega rojstnega lista z novimi podatki.

Kot je sporočilo Sodišče Evropske unije, pa so romunski organi njegov predlog zavrnili, ob tem pa so ga pozvali, naj pred romunskimi sodišči začne nov postopek za spremembo spolne identitete. Na podlagi pravice do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju EU je državljan sodišču v Bukarešti predlagal, naj za priznanje njegove nove identitete in imena uporabi dokumente, ki so bili že pravnomočno priznani v Združenem kraljestvu.

Sodišče v Bukarešti se je zato obrnilo na Sodišče Evropske unije z vprašanjem, ali je nacionalna ureditev, ki je podlaga za zavrnilno odločbo romunskih organov, skladna s pravom EU. Ob tem so Sodišče vprašali tudi, ali na pravnomočnost dokumentov vpliva tudi izstop Združenega kraljestva iz EU.

“Ureditev države članice, na podlagi katere se zavrneta priznanje in vpis spremembe imena in spolne identitete, ki je bila zakonito pridobljena v drugi državi članici – v tem primeru v Združenem kraljestvu – v rojstni list, je v nasprotju s pravom Evropske unije. To velja tudi, če je bil predlog za priznanje te spremembe vložen po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije,” je odgovorilo Sodišče Evropske unije v Luksemburgu.

Ob tem je Sodišče še ugotovilo, da je romunski državljan spremembo imena in spolne identitete pridobil pred brexitom oziroma v prehodnem obdobju, zato Sodišče meni, kot da je bila pridobljena v članici EU. “Dejstvo, da Združeno kraljestvo ni več država članica Unije, ne vpliva na uporabo prava Unije v tem primeru,” še pravi Sodišče.

Romunsko sodišče je Sodišče EU še opozorilo, da zavrnitev spremembe spolne identitete, ki je bila zakonito pridobljena v drugi državi članici, ovira uresničevanje pravice do prostega gibanja in prebivanja. “Zaradi neskladja med identitetami, ki je posledica take zavrnitve priznanja, pride do težav pri dokazovanju njegove identitete v vsakdanjem življenju ter resnih poklicnih, upravnih in zasebnih nevšečnosti,” še piše v izjavi za medije.

Sodišče Evropske unije je opozorilo še, da bi lahko nov postopek za spremembo spolne identitete v Romuniji predstavljal dodatno tveganje, da bo rezultat tega postopka drugačen, kot ga je zakonito sprejela že druga članica EU. Iz sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice namreč izhaja, da morajo države določiti jasen in predvidljiv postopek pravnega priznavanja spolne identitete, ki omogoča spremembo spola.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti