Članice Nata sprejele operativni načrt za podporo Ukrajini

Svet 13. Jun 202416:15 > 20:39 9 komentarjev
srečanje obrambnih ministrov
Foto: PROFIMEDIA

Članice zveze Nato so danes v Bruslju sprejele operativni načrt za razširitev podpore zavezništva Ukrajini, je potrdil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Zavezništvo namerava v prihodnosti prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja in dejavnosti usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Več kot 99 odstotkov vse vojaške podpore Ukrajini zagotavljajo zaveznice Nata. Zato je smiselno, da Nato prevzame večjo vlogo pri teh prizadevanjih,” je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je zaveznice Nata tudi pozval, naj sprejmejo dolgoročno finančno zavezo v vrednosti 40 milijard evrov na leto, ki bi si ga članice pravično razdelile. Prepričan je, da se bo z verodostojno dolgoročno zavezo Moskvi pokazalo, da ne bo zmagala le s čakanjem.

Dokument so sprejeli ob robu srečanja obrambnih ministrov Nata, podrobnosti pa naj bi razkrili v petek, ko ga bodo uradno potrdili ministri, poroča dpa.

Načrtu je sprva nasprotovala Madžarska, a sta se Stoltenberg in madžarski premier Viktor Orban v sredo dogovorila, da Budimpešta ne bo blokirala načrta, v skladu s katerim bi imel Nato vodilno vlogo pri usklajevanju podpore Ukrajini, a v njem tudi ne bo sodelovala.

Stoltenberg tako pričakuje, da bodo obrambni ministri na zasedanju v Bruslju, zadnjem pred julijskim vrhom v Washingtonu, potrdili načrt. Med drugim preučujejo možnost, da bi pod okrilje Nata prešla tudi kontaktna skupina za podporo Ukrajini, znana pod imenom Ramstein, ki jo trenutno vodijo ZDA.

Stoltenberg si obenem prizadeva, da bi se članice dolgoročneje zavezale podpori Ukrajini. Poziva, da bi morali vsako leto Kijevu zagotoviti najmanj 40 milijard evrov vojaške pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje