Članici podmladka stranke Giorgie Meloni odstopili zaradi antisemitizma

Svet 27. Jun 202417:35 0 komentarjev
Giorgia Meloni v družbi podmladka stranke Bratje Italije. (Foto: PROFIMEDIA)

Dve vodilni članici podmladka skrajno desne stranke Bratje Italije, ki jo vodi premierka Giorgia Meloni, sta odstopili s položajev, potem ko je spletni portal Fanpage v okviru tajne preiskave objavil posnetke njunih spornih, žaljivih in antisemitskih komentarjev. Več vodilnih članov stranke je njune izjave že obsodilo.

Svoj odstop je danes najprej napovedala 21-letna Flaminia Pace, ena vodilnih članic organizacije Gioventu Nazionale (Nacionalna mladina), podmladka vladajoče stranke Bratje Italije, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Njenemu odstopu je botrovala tajna preiskava podmladka Bratov Italije, v okviru katere je novinar portala Fanpage skrivoma posnel in objavil njen žaljivi antisemitski komentar na račun senatorke Ester Mieli iz vrst Bratov Italije, ki je bila v preteklosti tiskovna predstavnica judovske skupnosti v Rimu.

Javnost je o odstopu Flaminie Pace obvestil poslanec Tommaso Foto, ki je ob tem dejal, da v stranki Bratje Italije “tisti, ki grešijo, tudi plačajo”.

Kmalu zatem je odstopila še Elisa Segnini, vodja kabineta poslanke Bratov Italije Ylenje Lucaselli, ki v italijanskem parlamentu vodi odbor za proračun. Portal Fanpage je objavil posnetek, na katerem je Segnini dejala, da “nikoli ni prenehala biti rasistka in fašistka”.

Segnini na posnetku kritizira tudi aktivistko Ilario Salis, obtoženo napada na neonaciste v Budimpešti, ki so jo pred 14 dnevi izpustili iz hišnega pripora na Madžarskem. Salis je namreč na nedavnih evropskih volitvah kandidirala na listi italijanske Zveze zelenih in levice in bila izvoljena za evroposlanko. Segnini je dejala, da bi morala Salis “gniti v zaporu, medtem ko miši in podgane jedo njena stopala”.

Gioventu Nazionale
Foto: PROFIMEDIA

Izjave članic podmladka Bratov Italije je kot nesprejemljive danes že označil soustanovitelj stranke in predsednik italijanskega senata Ignazio La Russa.

“Te besede so v nasprotju z vrednotami naše stranke, ki so trdno zasidrane v načelih demokracije, svobode in spoštovanja človekovega dostojanstva. Izražam popolno in odločno obsodbo vseh oblik rasizma in antisemitizma,” je dejal.

To je bil drugi del preiskave italijanskega portala Fanpage, katerega novinar se je infiltriral v podmladek stranke in podrobno poročal o dejavnostih članov. Razburjenje je v Italiji povzročil že prvi del, ki je bil objavljen pred tednom dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V prvem delu so med drugim objavili posnetke članov podmladka, ki so uporabljali fašistične pozdrave in skandirali nacistična gesla, navaja Ansa.

Preiskava z naslovom Melonijina mladina pretresa stranko italijanske premierke v času, ko poskuša utrditi svoj sloves zmerne političarke tudi na evropskem prizorišču. Meloni je sicer v preteklosti večkrat pohvalila podmladek svoje stranke kot vzorno politično mladino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!