CNN: Obamo in Pelosi skrbi, da Bidnu ne bo uspelo premagati Trumpa

Svet 12. Jul 202410:00 6 komentarjev
Barack Obama in Nancy Pelosi
Foto: PROFIMEDIA

Barack Obama in Nancy Pelosi naj bi imela pogovor o Joeju Bidnu in prihodnosti njegove kampanje za predsedniške volitve, poroča CNN. Tako nekdanji predsednik ZDA kot nekdanja predsednica spodnjega doma ameriškega kongresa sta zaskrbljena, kako bo Biden premagal Donalda Trumpa.

Demokrati si obupno želijo, da bi na predsedniških volitvah premagali Donalda Trumpa. Zato so se po poročanju CNN za pomoč obrnili tudi na Baracka Obamo in Nancy Pelosi, saj se zavedajo, da vodja senatne večine Chuck Schumer nima Bidnovega zaupanja, vodja manjšine v predstavniškem domu Hakeem Jeffries pa z njim nima dovolj poglobljenega odnosa.

Tiskovni predstavnik Nancy Pelosi sicer ne zanika, da sta se Pelosi in Obama pogovarjala o Bidnu, po objavi članka pa je za CNN dejal: “Noben član kongresa ne ve za noben pogovor Pelosi z Obamo. Vsakdo, ki trdi, da to ve, ne govori resnice.”

CNN je govoril z več kot ducat člani kongresa, ki so v stiku z Obamo in Pelosi. Mnogi menijo, da je jasno, da je z Bidnovo kandidaturo konec, in da ostaja samo še vprašanje, kako se bo to končalo – tudi po četrtku, ko je Biden zamenjal Volodimirja Zelenskega in Vladimirja Putina, Kamalo Harris pa je označil za podpredsednico Trump.

Mnogi kolegi Nancy Pelosi upajo, da ji bo uspelo ustaviti nemir, ki je v zadnjih dveh tednih zajel demokrate. Številni menijo, da se bo to zgodilo le, če bo Bidnu rekla, da mora odstopiti od kandidature. Po poraznem predvolilnem soočenju je z njim že govorila, po tem pa je jasno dala vedeti, da se ji njegova odločitev, da ostane v tekmi, ne zdi dokončna.

Obama se medtem v zadnjih dveh tednih še ni oglasil, zato imajo številni vodilni demokrati občutek, da jih je pustil na cedilu. Po soočenju je na družbenem omrežju X objavil: “Slabe noči se zgodijo. Verjemite mi, vem.” Ta objava je nastala po usklajevanju Bidnovih in Obamovih zaposlenih, ki so s tem želeli sporočiti, da je tudi Obamova prva debata za ponovno izvolitev leta 2012 potekala slabo, a ni končala njegove kampanje.

A Obamova vsa večja skepsa do Bidnove ponovne zmage na volitvah je ena najslabše varovanih skrivnosti v Washingtonu.

“Opazujeta in čakata, da se predsednik Biden odloči sam,” je za CNN povedal eden od dolgoletnih demokratov, ki je blizu Obami in Pelosi. Želel je ostati anonimen, saj ni želel biti nespoštljiv do Bidna.

Odnos Obame in Bidna ni več tako trden

Viri blizu Obame pravijo, da je ta prejel več klicev, kot jih je opravil. Ko govori z zaskrbljenimi demokratskimi donatorji, več posluša kot govori, ob tem pa se previdno izogiba stališčem, za katera domneva, da bi se hitro razvedela. Takšen naj bi bil tudi njegov pristop med pogovorom z Bidnom, ko sta govorila prvič po debati.

Joe Biden in Barack Obama
Foto: PROFIMEDIA

V letih, odkar je Obama zapustil Belo hišo, naj bi se dolgoletna prijatelja pogovarjala veliko manj, kot so pogosto namigovali nekateri njuni svetovalci. Obama naj bi zavrnil namigovanja, da je lahko on tisti, ki bi Bidna potisnil v eno ali drugo smer, tudi če bi si to želel. Že leta 2015 je Bidnu namreč odsvetoval vključitev v volilno tekmo, saj naj bi mu svetoval, naj se osredotoči na žalovanje po smrti sina Beaua.

“Biden bi rekel: ‘Gospod predsednik, leta 2015 ste že uporabili ta žeton in dobili Donalda Trumpa,'” je ugibal dolgoletni sodelavec kampanje 2020. “Mislim, da bi ga to še bolj utrdilo.”

Izdaja ali nevtralnost?

Obama je stal ob Bidnovi strani že na dveh dogodkih za zbiranje denarja za kampanjo, tudi na dogodku v Los Angelesu prejšnji mesec. O tem dogodku je hollywoodski zvezdnik George Clooney pozneje dejal, da je bil zaskrbljen nad Bidnovim vedenjem.

Biden se je dan pred tem zbudil v Italiji po več dneh sestankovanja skupine G7, čez noč pa je moral preleteti pet časovnih pasov, da je prišel na dogodek. Clooney je bil namreč na voljo le na ta dan.

George Clooney in Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

“Bil je isti človek, kot smo mu bili priča na debati,” je Clooney ta teden zapisal v eseju za New York Times in prosil Bidna, naj se umakne.

Prav te besede so razjezile nekatere Bidnove privržence, ki so namigovali, da za Clooneyjevim člankom stoji Obama. Nekdanji predsednik, ki je igralčev prijatelj, se je zavedal, da bo članek izšel, vendar ga ni poskušal ustaviti. Za nekatere Obamove zagovornike je bil to način ohranjanja njegove nevtralnosti, za nekatere Bidnove zveste privržence pa znak globoke izdaje.

Zloglasni videoposnetek, na katerem Obama vodi Bidna z odra, je bil po besedah poznavalcev predvsem posledica tega, da je nekdanji predsednik želel oditi.

Kaj bo storila Pelosi?

Pelosi je medtem bila gostja v oddaji Morning Joe, ki jo predsednik Biden spremlja, in izkoristila priložnost, da je podvomila o njegovi kandidaturi. Zasebno pa je kolegom govorila, naj ne sramotijo Bidna, medtem ko poteka vrh zveze Nato v Washingtonu. Toda demokrati so njene komentarje razumeli kot priložnost, da Bidna pozovejo k odstopu.

Joe Biden in Nancy Pelosi
Foto: PROFIMEDIA

Pelosi Bidna pozna že desetletja, od njega pa je starejša tri leta. Bila je ena od njegovih največjih zagovornic, tudi leta 2020. “Mislim, da se bo v tem trenutku, če bo Biden na koncu odstopil kot kandidat, izkazala za najpomembnejšo demokratsko voditeljico,” je dejal eden od demokratov v predstavniškem domu. “Ona je tista, ki ima v takšni situaciji kredibilnost, da se izreče o nečem, kar je tako občutljivo in pomembno.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje