CNN piše o “zmajevih dojenčkih” iz Slovenije: soočenje s čudaškimi bitji

Slovenija 07. Dec 202106:52 > 08:45 1 komentar
Človeška ribica
PROFIMEDIA

Ameriška medijska hiša CNN, ki je tudi partnerica skupine United Media, katere del je N1info.si, je objavila obsežen članek o človeški ribici.

“Postojnska jama, eno uro vožnje stran jugozahodno od prestolnice Ljubljane, je tako velika, da ima svojo železnico. Pa vendar je ena glavnih znamenitosti jame na drugem koncu spektra velikosti – in je za Postojno popolnoma edinstvena. Zmajevi dojenčki,” CNN poroča v svojem obsežnem prispevku.

Kot so zapisali na CNN, je bila Postojnska jama v predkoronskih časih ena najbolj obiskanih podzemnih znamenitosti v Evropi. Skupno naj bi jo obiskalo že več kot 35 milijonov turistov.

“Potovanje do globine 115 metrov obiskovalce včasih popelje tudi skozi reže, široke le en meter. Kljub temu pa je pravi adrenalin prihranjen za soočenje s čudaškimi bitji, ki jih najdemo v sistemu Postojnske jame in nikjer drugod na svetu,” so zapisali in med ključne znamenitosti naše države uvrstili človeško ribico.

Do sedem let brez hrane

CNN poroča, da so lokalni prebivalci človeške ribice poimenovali zmajevi dojenčki po tem, ko so jih iz jame odplaknile poplave. “Ker so jame bivališče zmajev, so bili to zagotovo njihovi dojenčki,” so zapisali. Danes si obiskovalci Postojnske jame človeške ribice lahko ogledajo v akvariju globoko v jami.

Avtor prispevka na CNN je zapisal, da so mladički prav ljubki.

“Po videzu so skoraj podobni igračam, imenujejo jih človeške ribice, ker imajo – čeprav živijo pod vodo – namesto lusk rožnato belo gladko kožo, pod rdečimi škrgami pa skrivajo okončine s prsti, ki so podobni risanim junakom,” lahko preberemo na CNN. “Morda so res slepi, vendar se zdi, da slišijo, ko k njim pristopijo obiskovalci, očitno so občutljivi na vibracije. Eden od njih se je celo pritrdil na stekleni rezervoar v bližini mesta, kamor gleda moj obraz,” je zapisal avtor prispevka John Malathronas in se vprašal, čemu lahko to pripiše. “Je radoveden? Ali le prijazen?”

Človeška ribica
PROFIMEDIA

Biolog Primož Gnezda, ki človeške ribice preiskuje že leta, mu je odgovoril, da se človeške ribice zaradi svoje varnosti vedno zadržujejo ob steklenem robu. “To, da se je pojavila ob vašem obrazu, je le naključje,” je pojasnil.

Človeške ribice lahko živijo tudi do sto let, v katerih lahko dolga obdobja preživijo brez hrane. “Sedem let zagotovo,” avtorju pritrdi predstavnica za odnose z javnostmi v Postojnski jami Mateja Rosa. “Prvi dve do tri leta preživijo brez težav. Nato začnejo izgubljati težo, se nehajo premikati in preprosto čakajo, da gre mimo njih plen,” je pojasnila. Po sedmih letih brez hrane lahko nekatere človeške ribice poginejo, nekatere pa tudi ne, saj je to odvisno od njihovega metabolizma.

Izjemna sposobnost regeneracije

Avtor se je navdušil tudi nad njihovo sposobnostjo regeneracije in odkritij, ki nam jih ta lahko prinese. “Če izgubijo ud, jim ponovno zraste. Z raziskovanjem želimo odkriti mehanizme za tem,” je avtorju prispevka pojasnil Gnezda. Po njegovem mnenju bi z znanjem, ki bi temeljilo na sposobnosti regeneracije človeških ribic, v laboratorijih lahko izdelovali nove človeške roke ali noge iz človeku lastnih celic in jih presajali na ljudi. “To je seveda daleč daleč v prihodnost,” je potrdil Gnezda.

Zanimiv je tudi paritveni ples majhnih zmajčkov, med katerim se samica, ko je pripravljena, do samca odpravi sama.

“Ko jo bo samec zavohal, bo začel pred njo plavati. Samica mu bo sledila in skupaj bosta naredila nekaj krogov. V nekem trenutku bo samec na tleh pustil zavojček semena. Samica ga bo pobrala in ga shranila v žep na njenem telesu. Ko bo prišlo jajčece, se bo samo oplodilo,” je opisal Gnezda.

Človeška ribica
PROFIMEDIA

Okus naj bi imeli po mehkih kalamarih

Leta 2016 je ena od samic skupno oplodila 64 jajčec, iz katerih je do danes preživelo 21 človeških ribic. “Zanimivo je, da se rodijo z očmi, ki jih ohranijo več let, dokler prek njih ne zraste koža in jih oslepi,” je komentiral avtor prispevka na CNN. Od junija letos si obiskovalci Postojnske jame lahko ogledajo dva pet let stara zmajčka.

Avtor se je podučil tudi o majhnih čričkih (ki, če ne najdejo hrane, jedo lastne ude), hroščih (ki so jim krila zrastla na trebuhu) in kozicah (ki so najljubši prigrizek majhnih zmajčkov), ki prav tako prebivajo v jami.

Prispevek pa je zaključil z anekdoto. Ste vedeli, da so človeške ribice vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja prodajali tudi v ribarnicah v Trstu? CNN poroča, da tisti, ki so jih kdaj jedli, pravijo, da imajo okus po mehkih kalamarih.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje