CNN v Sudži po ukrajinskem zavzetju: prizori, ki jih Rusi doslej niso videvali

Svet 18. Avg 202405:35 10 komentarjev
Sudzha, Kursk, Rusija
(Foto: Profimedia)

Ne vemo, kaj se dogaja, pravijo prebivalci ruskega mesta Sudža po tem, ko je nadzor prevzela ukrajinska vojska.

Na ulicah razpadajoča trupla. Pločevina civilnih avtomobilov, preluknjana s kroglami. Polovica Leninovega obraza, ki ga je odneslo s kipa na trgu. Ulice, posute z že uporabljenimi izstrelki. Lokalni prebivalci, ki se stiskajo v bombnem zaklonišču.

S temi besedami CNN-ov vojni poročevalec Nick Paton Walsh opiše videno v ruskem mestu Sudža, kamor je vstopil v spremstvu ukrajinske vojske. Ta je v četrtek sporočila, da je prevzela nadzor nad mestom.

Sudža predstavlja doslej glavno pridobitev v ofenzivi v ruski regiji Kursk in ima strateški pomen, ker je tam operativna točka za transport ruskega plina v Evropo. Ukrajina, ki je v petek uničila še strateško pomemben most na reki Sejm, po lastni oceni trenutno nadzoruje 82 naselij in 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji.

Sudzha, Kursk, Rusija
(Foto: Profimedia)

Nepričakovan protiudarec Putinu

Walsh zapiše, da je v Sudži videl prizore, ki so v Ukrajini vse od februarja 2022, ko jo je Rusija napadla, nekaj normalnega. V Rusiji pa tega do zdaj ni bilo. “Ko je ruski predsednik Vladimir Putin pred dvema letoma začel svojo vojno, ni pričakoval, da bo Rusija doživela protinapad.”

Mejno postajo je prvi ukrajinski napad na rusko stran, ki se je zgodil teden dni nazaj, “razdejal na koščke”.

“Obzorje pred nami je občasno prekrival črn dim eksplozij, sama cesta pa je bila nadvse mirna. Na obeh straneh so bila mirna polja, ki jih je nekoč ščitila velesila hladne vojne, ki od časa nacizma ni doživela invazije.”

Odcep v Sudžo je bil, kot poroča, označen z velikim pravoslavnim križem, na katerem je pisalo “Bog, varuj nas in zaščiti.” Meter stran so ležale razbitine dveh tankov in druge oborožitve.

Ulice mesta so bile večinoma prazne, po njih pa so odmevali glasni zvoki z okoliških bojišč.

Walshev ukrajinski spremljevalec je dejal, da so ruski bojni droni, ki so v preteklih mesecih ovirali napredek Ukrajine na fronti, in tudi ruske zračne sile “preprosto preveč zaposleni”, da bi ovirali sile Kijeva na meji in v mestu Sudža. Kopica oklepnih vozil, ki jih je dobavil Zahod, na cestah v Rusijo, pa kaže, da Ukrajina v ta boj namenja sredstva, za katera je dolgo trdila, da jih nima.

Prizor iz Sudže v ruski regiji Kursk
Prizor iz Sudže v ruski regiji Kursk (Foto: MIC Izvestia/IZ.RU/REUTERS)

Civilisti v kleteh

Sudža ob prihodu ekipe CNN ni bila povsem zapuščena. Na eni od velikih stavb je pred vhodom v klet visel velik kartonski napis: “V kleti so miroljubni ljudje, brez vojske”.

Ina, stara 68 let, je sedela zunaj. Po njenih besedah je bilo v pritličju še 60 drugih civilistov. “Prinesli so veliko zabojčkov s hrano,“ je dejala o ukrajinskih silah.

Pri vhodu v zaklonišče je stal Stanislav, ki si je ob vprašanju, kako živijo, pogladil sivo brado. “Vidite, to ni življenje. To je le obstajati. To ni življenje.”

V podzemnem objektu so v temi sedeli onemogli in zmedeni ljudje. Neka starejša ženska je dejala: “Ne vem, kako se bo to končalo. Želimo si vsaj premirje, da bomo lahko mirno živeli. Ničesar ne potrebujemo. To je moja bergla, ne morem hoditi. Zelo težko je.“

V sosednji sobi, piše poročevalec, je luč obsvetila šestčlansko družino. “Teden dni. Nobenih novic. Ne vemo, kaj se dogaja okoli nas,” je dejal moški, medtem ko je njegov sin molče sedel poleg njega.

Na koncu hodnika se je z enim od naših ukrajinskih spremljevalcev pogovarjal Jefimov, ki je dejal, da je star 90 let. Njegova hči, nečakinja in vnuki so poročeni z Ukrajinci in živijo v Ukrajini, vendar jih ne more doseči.

“Zakaj bi zapustila kraj, kjer sem živela 50 let?”

Na ulici je ob povratku iz zaklonišča 74-letna Nina iskala zdravila zase. Trgovine so porušene, lekarne zaprte. Vztraja, da ne želi oditi, in strastno zagovarja svojo pravico, da živi tam, kjer je vedno živela.

“Če bi želela, bi odšla. Zakaj bi zapustila kraj, kjer sem živela 50 let? Moja hči in mati sta na pokopališču, moj sin se je rodil (tukaj), moji vnuki … Živim na svoji zemlji. Ne vem, kje živim. Ne vem, čigava je ta zemlja, ničesar ne razumem.”

Za zdaj ni jasno, kako se bo ta hitra, presenetljiva in uspešna akcijska ukrajinske vojske končala, prav tako ne, kdaj bodo v Sudžo prišli ruski vojaki. Po oceni Walsha pa je že jasno, da gre za še eno zarezo v ruski ponos, saj “je februarja 2022 začela invazijo, ki naj bi trajala le nekaj dni”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje