CNN: Za eksplozijami pozivnikov v Libanonu sta Mosad in izraelska vojska

Svet 18. Sep 202406:58 > 07:10 0 komentarjev
Eksplozije pozivnikov
Foto: Mohamed Azakir/REUTERS

Izrael se še ni odzval na obtožbe, da stoji za množičnimi eksplozijami pozivnikov članov šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu. Vendar pa New York Times in CNN poročata, da je šlo za skupno operacijo tajne službe Mosad in izraelskih obrambnih sil (IDF) proti šiitski milici. Na določeni točki v dobavni verigi naj bi vanje namestili eksploziv.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je po eksplozijah pozivnikov potrdilo devet mrtvih in več kot 2.800 ranjenih, od tega 170 kritično, čeprav nekateri mediji poročajo o kar 4.000 poškodovanih.

New York Times je poročal, da so izraelski agenti v pozivnike tajvanskega podjetja Gold Apollo vgradili majhne eksplozivne naprave in sprožilce za detonacijo na daljavo.

Pozivnike je razneslo istočasno, ko so vsi naenkrat dobili enako sporočilo, in naj torej ne bi šlo za detonacije zaradi pregrevanja litijskih baterij, kot so navajala uvodna poročila. Večina pozivnikov je bila modela AP924, še dodaja New York Times.

Tajvanski proizvajalec pozivnikov je sporočil, da je te pozivnike izdelal evropski distributer, a ga niso imenovali. Direktor podjetja Gold Apollo je povedal, da sodelujejo že tri leta, v tem času pa so enkrat že imeli težavo pri plačilu, ki dlje časa ni bilo odobreno.

Tajvan sicer nima podatkov o tem, da bi bili pozivniki podjetja Gold Apollo poslani v Libanon ali na Bližnji vzhod, je za CNN povedal višji tajvanski varnostni uradnik. Podjetje Gold Apollo je iz Tajvana poslalo približno 260.000 pozivnikov, večinoma v Združene države Amerike in Avstralijo, je še povedal vir.

Po navedbah libanonskega varnostnega vira je te pozivnike v zadnjih mesecih kupil Hezbolah, ki se zaradi varnosti izogiba visokotehnoloških naprav, kot so pametni telefoni, in uporablja nizkotehnološke pozivnike.

Eksplozije pozivnikov
Moškemu je v trgovini eksplodirala torba. (Foto: REUTERS)

Hezbolah je sporočil, da so pozivniki pripadali uslužbencem različnih enot in institucij gibanja, ter potrdil smrt osmih svojih pripadnikov. Eksplozije so označili za kriminalno agresijo, zanje okrivili Izrael in napovedali maščevanje.

Med smrtnimi žrtvami je tudi desetletna deklica, ranjen pa je bil še veleposlanik Irana. Teheran in Bejrut sta za napad prav tako nemudoma obtožila Izrael, ki zaenkrat molči.

Izraelski obrambni minister: Čas za diplomacijo minil

Do napada je prišlo dan po tem, ko je izraelski obrambni minister Joav Galant na srečanju z ameriškim odposlancem Amosom Hochsteinom dejal, da je čas za diplomacijo s Hezbolahom minil in da lahko v ospredje stopi vojaška moč. Nekaj ur pozneje je bila napadena celotna komunikacijska infrastruktura libanonskega gibanja.

ZDA zanikajo vsakršno vpletenost v napad, ki ga je tiskovni predstavnik State Departmenta Matt Miller označil kot incident. “ZDA niso bile vpletene in niso vedele za noben napad,” je novinarjem v Washingtonu povedal Miller, ni pa odgovoril na vprašanje, ali ZDA menijo, da je vpleten Izrael.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se je v torek sicer dvakrat pogovarjal s svojim izraelskim kolegom Galantom, navaja CNN. Oba sta v rednih stikih, vendar pa naj bi bila dva pogovora v enem dnevu neobičajna.

“Minister je ponovno poudaril potrebo po prekinitvi ognja in dogovoru o talcih ter pomen zmanjšanja napetosti z diplomacijo, da bi preprečili možnost širšega regionalnega konflikta,” je o pogovoru dejal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!