Covid še kako prisoten med nami: v Evropi pozitivnih 20 odstotkov testov

Svet 11. Avg 202416:10 3 komentarji
Test za covid-19
Foto: PROFIMEDIA

Uradniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so ta teden opozorili, da je covid-19 "še vedno med nami", in dodali, da število primerov narašča po vsem svetu. Velik odstotek pozitivnih testov je v Evropi.

“Podatki iz našega sistema za nadzor na podlagi kontrolnih točk v 84 državah kažejo, da se odstotek pozitivnih testov na SARS-CoV-2 že več tednov povečuje,” je po poročanju Euronews dejala dr. Maria Van Kerkhove, tehnična vodja za covid-19 pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

“Na splošno je pozitivnih testov več kot 10 odstotkov, vendar se ta delež v posameznih regijah spreminja. V Evropi je pozitivnih več kot 20 odstotkov testov,” je dodala.

Vsaj 40 športnikov na olimpijskih igrah je bilo pozitivnih na covid-19 ali druge bolezni dihal, je še sporočila WHO.

V številnih državah je prišlo do porasta virusa, kljub temu da je poletje. Pojavljajo se tudi patogeni, za katere zdravstveni uradniki trdijo, da bi lahko povzročili naslednjo pandemijo.

Dr. Kerkhove je poudarila, da morajo vlade še naprej imeti razumevanje, kako virus kroži in vpliva na ljudi po vsem svetu, ob tem pa svojim prebivalcem zagotoviti orodja za zaščito, povzema Euronews.

Posameznike je ob tem pozvala, naj se zaščitijo s cepljenjem. “V zadnjih dveh letih smo bili priča zaskrbljujočemu zmanjšanju obsega cepljenja, zlasti med zdravstvenimi delavci in osebami, starejšimi od 60 let. To sta dve najbolj ogroženi skupini,” je dejala. “To je treba nujno spremeniti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje