Črna napoved za Sredozemlje: prebivalci bodo imeli le 21 minut za evakuacijo

Svet 06. Jul 202408:09 12 komentarjev
malaga
Plaža v bližini Malage (Foto: PROFIMEDIA)

Od leta 365 je Španijo prizadelo le sedem cunamijev. Strokovnjaki pa zdaj svarijo pred velikim cunamijem, ki bi lahko državo prizadel v naslednjih 30 letih. 

Medvladna oceanografska komisija Unesca (IOC) s 100-odstotno gotovostjo opozarja, da bo Sredozemlje v naslednjih 30 letih prizadel cunami, visok več metrov. Kot pisanje španskega medija La Razon povzema Euronews, je nevarno zlasti območje oziroma prelom Averroes pod Alboranskim morjem – območje na pol poti med Malago in severno Afriko.

Potres na tem območju bi lahko povzročil šestmetrske valove, ki bi obalo Španije dosegli že v 21 minutah. V najboljšem primeru bi imeli prebivalci obalnega območja le 35 minut časa, da pobegnejo v notranjost države, še piše Euronews. Od začetka 20. stoletja je bilo v Sredozemlju okoli 100 cunamijev oziroma približno 10 odstotkov vseh cunamijev na svetu.  

V evropski zgodovini je gotovo eden večjih cunamijev tisti iz leta 1755, ki je sledil potresu v Atlantskem oceanu z magnitudo 8,5. Vodni val je takrat uničil večino Lizbone, Cadiz v Španiji in dele Maroka. Dosegel je tudi jugozahodni Cornwall v Združenem kraljestvu in na Irskem. Na svetovni ravni pa je še živ spomin na cunami v Indijskem oceanu leta 2004, ki je zahteval več kot 230 tisoč življenj, 1,7 milijona ljudi pa je bilo razseljenih. V potresu in cunamiju na Japonskem je leta 2011 umrlo 20 tisoč ljudi.

Kot je za Euronews povedala Hélène Hébert, nacionalna koordinatorka francoskega centra za opozarjanje pred cunamiji (CENALT), na tem območju ne pričakujejo 20-metrskega vala kot na Japonskem, v Čilu ali na Sumatri, ampak val, ki bo visok od enega do dveh metrov. “Kar je izjemno nevarno, pa ni le višina vala, ampak tudi pretok in tok vode ter poplave, ki lahko povzročijo škodo na plažah, v pristaniščih in ulicah. Če gre za malo pristanišče in je obala zelo nizko, je lahko cunami še toliko bolj zahrbten,” je dodala.

V Sredozemlju je lahko nevaren že manjši val

Pascal Roudil iz francoske organizacije Cenalt je prav tako za Euronews opozoril, da lahko cunami do obale pride zelo hitro. “Potres pred Malago lahko sproži cunami, ki obalo doseže v 21 do 35 minutah. Potres v bližini Alžirije pa lahko morje prečka v eni uri in 15 minutah,” je še povedal in dodal, da cunamiji v Sredozemlju niso tako veliko kot v Tihem oceanu, je pa lahko v Sredozemlju že pol metra visok val nevaren za plavalce. Nekatere države v Sredozemlju – tudi Francija in Španija – se tako že pripravljajo na morebitno naravno nesrečo.

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje