Črne gradnje na zaščitenem delu Visa: zgradila sta ogromno glamping vas

Svet 23. Jul 202409:52 5 komentarjev
Vis
Vis (Foto: PROFIMEDIA)

Iz naše južne sosede prihaja nova zgodba o uničevanju narave za dobiček. Dva moška sta na zaščitenem delu hrvaškega otoka Vis postavila "ogromno glamping vas" za turiste – in to brez gradbenega dovoljenja.

Hrvaški mediji poročajo o novem primeru neupravičenega uničevanja narave za dobiček. Tokratna zgodba prihaja z južnega dalmatinskega otoka Vis, ki slovi po čudovitih plažah in kristalno modrem morju. Del obalnega pasu spada v naravni park Viški arhipelag in je pod zaščito Unesca.

Na območju zaščitenega pasu je tudi naselje Podstražje. K naselju spadata tudi dva manjša otočka ob Visu, Budikovac in Ravnik, znana po čudoviti modri laguni in zeleni jami. In ravno na tem območju so odkrili nezakonito postavljeno naselje. Hrvaški mediji o naselju poročajo kot o “ogromni glamping vasi”.

Občinsko državno odvetništvo v Splitu je za črno gradnjo osumilo dva moška, stara 77 in 50 let, proti njima pa tudi že vložilo obtožnico. V njej jima očitajo, da sta med letoma 2014 in 2021 na območju zaščitenega Podstražja nezakonito zgradila glamping naselje z betonskimi temelji in šestimi glamping objekti ter povezovalno infrastrukturo, poroča N1 Zagreb.

Glamping naselje se skupaj razteza na 101.939 kvadratnih metrih, kar predstavlja 32,22 odstotka otoka, so za medij pojasnili na hrvaškem državnem odvetništvu (DORH).

Moška obtožujejo tudi, da sta že v preteklosti na eni izmed naravnih plaž zgradila dva pomožna storitvena objekta, dve počitniški hišici, dva tipska objekta, uredila makadamsko cesto in postavila nasip. “S tem sta državi povzročila neugotovljivo škodo,” so tudi zapisali na DORH.

Obtoženima se očita tudi, da sta na črno gradila z namenom opravljanja turistične dejavnosti. Oškodovala sta javno in pomorsko dobro, ki je v lasti Republike Hrvaške, obenem pa tudi opustošila zavarovano naravno krajino, še pravi DORH.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje