Črnogorski parlament potrdil preoblikovano vlado

Svet 23. Jul 202420:10 0 komentarjev
Milojko Spajić
Milojko Spajić (Foto: PROFIMEDIA)

Stranki naslednici nekdanje proruske in prosrbske Demokratske fronte (DF) ter Bošnjaška stranka so v skladu z lanskoletnim koalicijskim sporazumom postale del vlade v Črni gori, potem ko je parlament v Podgorici danes podprl preoblikovano vlado.

Koalicija Za prihodnost Črne gore, v kateri sta stranki nekdanje DF – Nova srbska demokracija (NSD), ki jo vodi predsednik parlamenta Andrija Mandić, in Demokratska ljudska stranka (DNP), ki jo vodi Milan Knežević – je dobila dva podpredsednika vlade in tri ministre. Bošnjaška stranka pa enega podpredsednika in pet ministrov. Njen vodja Ervin Ibrahimović je postal zunanji minister in podpredsednik vlade, poroča portal Radio Slobodna Evropa.

S tem je Črna gora dobila 32-člansko in doslej največjo vlado.

Premier Milojko Spajić je v nagovoru poslancem ocenil, da ta vlada zagotavlja stabilnost in zrelost, saj kaže, da lahko skupaj živijo in delajo Srbi, Albanci, Bošnjaki in Črnogorci. “Svetilnik bomo za celoten Balkan,” je dodal.

Do vstopa Srbiji in Rusiji naklonjenih strank v vlado je bil kritičen poslanec opozicijske Demokratske stranke socialistov Andrija Nikolić. Ocenil je, da bodo to vlado upravljali iz Moskve in Beograda. Gre namreč za stranki, katerih politika je v nasprotju z uradno politiko Črne gore, članice Nata in kandidatke za članstvo v EU.

Mandić in Knežević ter njuni stranki se zavzemajo za razveljavitev priznanja Kosova, izstop države iz Nata ter odpravo sankcij proti Rusiji zaradi priključitve Krima leta 2014 in napada na Ukrajino, zanikajo pa tudi genocid nad Bošnjaki v Srebrenici ter podpirajo v Haagu obsojena vojna zločinca Radovana Karadžiča in Ratka Mladića.

Do preoblikovanja vlade je prišlo v skladu s koalicijskim sporazumom, ki so ga oktobra lani po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah podpisali voditelji enajstih strank. S tem so omogočil oblikovanje nove, manjšinske vlade v Podgorici. Stranki sta v skladu s koalicijskim sporazumom v parlamentu podprli manjšinsko vlado Spajića pod pogojem, da bosta s preoblikovanjem vlade postali njen del. Mandić pa je postal predsednik parlamenta.

Že ob napovedih njunega sodelovanja v novi vladi so ZDA in v Evropski uniji izrazili zaskrbljenost, ker da bodo v vladi stranke in voditelji, ki dejavno nasprotujejo evropskim vrednotam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!