Čudovita, a smrtonosna plaža

Magazin 12. Jul 202209:17 > 01. Avg 2022 14:57 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Grška plaža, ki navdušuje s svojo lepoto, a je tudi zelo nevarna, poroča Nova.rs.

Trije makedonski turisti so pretekli konec tedna izginili v razburkanem morju pri letovišču Possidi na Halkidikiju, dva so rešili. Grška televizija Sky je poročala, da so moški skočili v vodo po praznovanju rojstnega dne na zabavi na plaži. V nedeljo so po 18-urnem iskanju rešili 30-letnega državljana Severne Makedonije, njegovo zdravstveno stanje je dobro. Odpeljali so ga v bolnišnico. Večer prej so našli njegovega prijatelja, tretjega mladeniča pa še iščejo.

Mladeniča sta se odločila za kopanje na plaži, ki se je domačini ravno zaradi močnih tokov izogibajo. Je čudovita plaža, ki privablja turiste zaradi svojega nebeškega videza, a “skriva” veliko nevarnosti, piše Nova.rs.

Na Facebookovem profilu Grčki kutak domačini opozarjajo, zakaj morate biti v tem kotičku Halkidikija še posebej previdni. Starejši prebivalec Kalandre, ki leži tik ob Possidiju, je zapisal: “Oblika te plaže se spreminja zaradi plime in oseke … Ko piha severni veter, se vrh (ali Miti-nos, kot ga imenujejo Grki) obrne proti Solunskemu zalivu, ko piha južni veter, pa proti nasprotni strani, kraju Possida. V okolici so močni tokovi v vseh vremenskih razmerah. Starejši so nam vedno govorili, da se nikoli ne smemo kopati na samem vrhu plaže Possida, saj te tokovi lahko posesajo kot sesalnik. Zadnja leta se dogaja ravno nasprotno. Mnogi turisti se kopajo brez skrbi, vsako leto se kdo utopi prav tukaj,” je ocenil starejši prebivalec. Uporabniki družbenih omrežij so opozorili še, da vsako leto izgine znak, ki kopalce opozarja na močne in nepredvidljive tokove.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Rt Possidi leži poleg Possidija (Kasandra), 7 kilometrov od Skale Fourka in 9 kilometrov od Mola Kaliva. Plaža je na skrajnem zahodnem polotoku Kasandre. Zaradi plimovanja se oblika plaže spreminja. “Včasih skrajni desni del ‘potone’ v morje in ni viden, včasih pa ‘izstopi’, a v drugačni obliki kot prej,” piše Grčka info.

Omenjeni portal piše še, da so močni morski tokovi in veliki valovi še na plažah: Paradise beach na Tasosu, Sarti na Sitoniji, Porto Katsiki na Lefkadi in Myrtos beach na Kefaloniji. Previdno tudi na plaži Milos na Lefkadi.

Avtorica: Božica Luković/Nova.rs

Če že načrtujete dopust za naslednje leto, preberite, kdaj bodo šolske počitnice 2023 in kdaj so prazniki 2023 oziroma dela prosti dnevi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!