Dan, ko je umrl Elvis: “Mrtev je in zdaj sem obtičala z njo”

Magazin 09. Okt 202412:21 0 komentarjev
Lisa Marie in Elvis Presley
Lisa Marie in Elvis Presley. (Foto: PROFIMEDIA)

Lisa Marie Presley, edini otrok Elvisa Presleyja, je umrla lani. Pred smrtjo je imela zadnjo željo: da njena hčerka Riley Keough konča njeno knjigo spominov. Knjiga je zdaj izšla, v njej pa Lisa Marie med drugim opiše dan, ko je umrl Elvis, in razkrije, kaj je naredila s sinovim truplom.

Knjiga Lise Marie Presley z naslovom From Here to the Great Unknown je življenjska zgodba, polna travme, odvisnosti, izgube in žalovanja. Knjigo je dokončala njena hčerka Riley Keough, saj ji je to nalogo Lisa Marie zaupala pred smrtjo.

“To, da je zgodbo delila s svetom, me je ganilo, saj je bilo to nekaj, kar je dolgo varovala,” je za BBC povedala Keough, 35-letna igralka. Knjigo je napisala na podlagi materinih zvočnih posnetkov in lastnih spominov.

Lisa Marie Presley v knjigi prvič spregovori o tem, kako jo je smrt legendarnega očeta, ko je bila stara komaj devet let, zaznamovala. Opiše, da se je avgusta 1977, ko je umrl, zbudila in začutila, da je nekaj narobe, nato pa je stekla v očetovo sobo in ga zagledala na tleh kopalnice. Njenega očeta so odpeljali, Lisa pa je odšla nazaj v sobo in si prižgala cigareto. Čez kakšno uro je zaslišala dedka Vernona, ki je govoril: “Ni ga več, ni ga več.”

“Mojega življenja, kot sem ga do takrat poznala, je bilo konec,” je zapisala. “Mrtev je in zdaj sem obtičala z njo,” je dodala. Mislila je na mamo Priscillo.

Elvisovo truplo je bilo dva dni na ogled v odprti krsti v Gracelandu. Ko so množice odšle, je Lisa Marie Presley obiskovala očeta, se dotikala njegovega obraza, ga držala za roko in se z njim pogovarjala. “Vsakič sem se kot odrasla oseba opila, poslušala njegovo glasbo in jokala. Žalost je še vedno prisotna,” je zapisala. To je dogodek, za katerega Keough meni, da ga njena mati ni nikoli v celoti prebolela.

Keough je za BBC priznala, da je bila kot otrok jezna na slavnega dedka, saj je njegove pesmi povezovala z materinim trpljenjem in jokom.

Zaroka z Michaelom Jacksonom

Lisa Marie Presley je Michaela Jacksona spoznala, ko je bila stara le šest let. Njen oče je nastopal v hotelu Hilton v Las Vegasu, skupina The Jackson 5 pa je imela koncert v bližini.

Ponovno sta se srečala leta 1993, ko je bila Lisa Marie stara 25, in se takoj ujela. Skrivaj sta se začela pogovarjati po telefonu in se dobivati.

Ko je istega leta v Las Vegasu preživela osem dni, je vsak večer odšla v njegovo sobo, kjer sta se pogovarjala in gledala filme. “Fizično se med nama ni zgodilo nič, vendar je bila povezava noro močna. Nihče ni videl te njegove plati,” je dejala. Na zadnji, osmi večer v Las Vegasu je Jackson ugasnil luči v hotelski sobi in jo zaprosil. “Ne vem, ali si opazila, vendar sem popolnoma zaljubljen vate. Želim si, da se poročiva in da boš mati mojih otrok,” je dejal.

Jackson ji je zaupal tudi, da sam ni imel še spolnih odnosov. To jo je presenetilo, ni želela narediti napačnega koraka. A nato jo je prvič poljubil in fizične stvari so se začele dogajati. “Bila sem presenečena. Mislila sem, da ne bo želel imeti fizičnega stika do poroke, a dejal mi je, da noče čakati.”

Ko sta se poročila, je bil to drugi zakon za Liso Marie, potem ko se je ločila od Dannyja Keougha, očetom Riley Keough.

Njun zakon je bil poln prepirov, ker je Lisa Marie sumila, da Jackson uživa droge. Postal je “skrivnosten in grozen”, dogajalo se je tudi, da je za več dni izginil. To je bilo vedenje, ki ga je Lisa Marie poznala od očeta.

Lisa Marie Presley in Michael Jackson
Lisa Marie Presley in Michael Jackson. (Foto: PROFIMEDIA)

“Bilo je zelo strastno, nato pa se je nekako razblinilo. Obema je bilo zelo mar, vendar je bilo v igri veliko stvari,” je za BBC dejala Keough. Ločila sta se leta 1996, a sta se še leta po ločitvi poskušala pobotati, Presley pa je potovala na različne konce sveta, da bi bila z njim. Po njegovi smrti leta 2009 naj bi bila popolnoma zlomljena.

V knjigi svojega tretjega moža Nicholasa Cagea omeni le bežno. Poročena sta bila 108 dni. Keough je zapisala, da ne ve, ali sta bila zares zaljubljena, čeprav je njena mati rekla, da sta bila. V posnetkih, na katerih temelji knjiga, ga Lisa Marie sicer ne omenja. Riley se spominja, da je Cage njeni materi prinašal diamante in da se je vsakič, ko se je pojavil, vozil v avtomobilu druge barve, običajno v lamborghiniju. V intervjuju leta 2003 je igralec dejal: “Včasih si želim, da ne bi pohitela s poroko, in včasih obžalujem, da sem pohitel z ločitvijo.”

Nicholas Cage in Lisa Marie Presley
Nicholas Cage in Lisa Marie Presley. (Foto: PROFIMEDIA)

Četrti mož Presleyjeve je bil Michael Lockwood, s katerim se je preselila v Anglijo. Kupila je posestvo v Rotherfieldu in se začela ukvarjati z vrtnarjenjem in kuhanjem. Prvih nekaj let ji je selitev dobro dela, a se je dolgoročno ta selitev izkazala za nezdravo zanjo. Oddaljila se je od prijateljev, bila je osamljena in izolirana, prav tako je začela uživati več drog. Z Lockwoodom sta se ločila leta 2021.

V tem obdobju je imela le dva prijatelja: pokojnega angleškega kitarista Jeffa Becka in nekdanjo vojvodinjo Yorško Sarah Ferguson.

Po smrti sina njegovo truplo imela doma

Eno od najbolj pretresljivih razkritij iz knjige je, da je Lisa Marie Presley telo mrtvega sina dva meseca hranila doma na ledu.

Benjamin Keough je umrl leta 2020, ko je bil star 27 let – naredil je samomor. “Moja mama je imela brata v hiši z nami, namesto da bi ga pustila v mrtvašnici. Rekli so nam, da ga lahko imamo doma, če bomo znali poskrbeti za truplo,” je zapisala Riley Keough. Kot je dodala, je bilo za njeno mamo pomembno, da je imela dovolj časa za slovo od sina.

Lisa Marie in Benjamin Keough
Lisa Marie in Benjamin sta pokopana na posestvu Graceland. (Foto: PROFIMEDIA)

“Ob moji hiši je ločena hiša za goste in v tej spalnici sem dva meseca hranila Benjamina. Zvezna država Kalifornija nima zakonov, po katerih bi morali nekoga takoj pokopati. Našla sem zelo empatično lastnico pogrebnega zavoda. Povedala sem ji, da mi je to, da je bil oče po smrti v hiši, izjemno koristilo, saj sem lahko preživljala čas z njim. Rekla mi je, da bodo Benjamina pripeljali domov,” je zapisala Presley. “Mislim, da bi se drugi prestrašili, če bi imeli svojega sina tam. Vendar ne jaz.”

V sobi, v kateri je bilo truplo Benjamina Keougha, je bilo 12 stopinj Celzija.

Lisa Marie Presley in Riley sta želeli imeti enako tetovažo kot Benjamin. Na domu ju je obiskal tetovator in vprašal, ali imata kakšno fotografijo. Lisa Marie je rekla, da mu ga lahko pokažeta v živo, in ga odpeljala do sinovega trupla. “Imela sem ekstremno absurdno življenje, ampak to zagotovo sodi med najboljših pet najnenavadnejših trenutkov,” je zapisala Riley.

Ta trenutek je tudi pripeljal do odločitve, da morajo Benjaminu najti kraj zadnjega počitka zunaj doma. “Kmalu po tem smo vsi začutili, da moj brat ne želi biti več v tej hiši,” je opisala Riley.

Neodgovorjena vprašanja

Knjiga ne razkrije veliko o odnosu med Liso Marie in njeno mamo Priscillo Presley, vendar je jasno, da sta imeli veliko težav. “Takoj sem ji bila v napoto in vedno sem čutila, da me ne želi,” je zapisala Lisa Marie v uvodnem poglavju.

Lisa v knjigi opisuje tudi, da je bilo življenje z maminim fantom Michaelom Edwardsom peklensko. Ko je bila stara deset let, je po njenih besedah prišel v njeno sobo in se začel neprimerno vesti. Dotikal se je je po intimnih delih. “Rekel mi je, da me bo naučil tega, kar se mi bo zgodilo, ko bom starejša,” piše v knjigi. Priscilla je bila besna, ko je izvedela za dogodek, in Edwards se je moral Lisi opravičiti. “V Evropi tako učimo otroke, to sem delal,” je dejal Edwards. A zloraba se ni končala. Kadarkoli se je Priscilla soočila z njim, ji je dejal, da je bil ali pijan ali pa se je deklica spogledovala z njim. “Stara sem bila enajst, dvanajst, trinajst,” je zapisala Lisa.

Družina Presley
Družina Presley. (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub vsej tej žalosti je Riley Keough za BBC dejala, da upa, da se bodo bralci lahko poistovetili z zelo človeškimi stvarmi, kot so “odvisnost, žalost, ljubezen med materami in hčerami ter družina”.

“Zavedam se, da je v knjigi veliko tragedije, vendar mislim, da so imeli tudi res čudovito, veselo, pestro, zabavno, noro življenje,” je še rekla.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!