Dan po orkanu Milton: vsaj 16 smrtnih žrtev, razdejanje veliko

Svet 11. Okt 202407:28 1 komentar

V orkanu Milton je umrlo najmanj 16 ljudi, lokalne oblasti pričakujejo, da je številka še nekoliko večja. Brez elektrike je še vedno 2,2 milijona ljudi.

Dan po tem, ko je orkan Milton prizadel ameriško zvezno državo Florida, se začenja kazati obseg opustošenja. Nevihta je kopno dosegla pri mestu Siesta Key s 3. stopnjo po Saffir-Simpsonovi lestvici. Skozi državo je nato potoval orkan 1. stopnje ter uničeval domove, ceste, električne napeljave, drevesa in stavbe.

V naravni nesreči je umrlo vsaj 16 ljudi, tamkajšnji guverner Ron DeSantis pa je dejal, da pričakujejo še več smrtnih žrtev. V nekaterih krajih, denimo Saint Petersburgu, količino padlega dežja primerjajo s tisočletnimi padavinami.

Do zdaj so morali po vladnih podatkih rešiti že okoli tisoč ljudi. V eni od reševalnih akcij je novinarska ekipa po poročanju CNN rešila mater samohranilko in njene štiri otroke, ki so bili sedem ur ujeti v poplavah. Obalna straža je medtem iz Mehiškega zaliva rešila čolnarja, ki je več ur v razburkanem morju preživel tako, da se je krčevito oklepal prazne hladilne skrinje za pijačo.

Prebivalci okrožja St. Lucie, ki so ga še pred prihodom Miltona močno razdejali spremljevalni tornadi, orkan opisujejo kot “najbolj strašljivo stvar”, ki so jo kdajkoli doživeli. Brez elektrike je po podatkih spletne stran PowerOutage.us še vedno 2,2 milijona ljudi.

Foto: Jose Luis Gonzalez/REUTERS
Foto: Jose Luis Gonzalez/REUTERS
Foto: Marco Bello/REUTERS
Foto: Jose Luis Gonzalez/REUTERS
Foto: Jose Luis Gonzalez/REUTERS
Foto: Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje