Dan po ruskih napadih, ki so uničili otroško bolnišnico, Ukrajina ovita v črnino

Svet 09. Jul 202408:09 > 18:05 14 komentarjev
Otroška bolnišnica Ohmatdit
Foto: Oleksandr Ratushniak/REUTERS

V Ukrajini je po enem najhujših valov ruskih napadov v zadnjih mesecih danes dan žalovanja. V napadih, ki so uničili tudi pediatrično bolnišnico, je umrlo 41 ljudi, 166 je ranjenih. Zaradi napada je bilo sklicano izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN. "Namerno ciljanje zaščitenih bolnišnic je vojni zločin in storilci morajo odgovarjati," je prepričana predstavnica Združenih narodov.

Glavna pediatrična bolnišnica v Kijevu je bila ena od številnih stavb, ki so jih včeraj zadele ruske rakete. Dva človeka sta umrla, ko je izstrelek zravnal del največje pediatrične ustanove v Ukrajini z zemljo, iskanje preživelih pod ruševinami pa se nadaljuje, poroča BBC.

Rusija je v ponedeljek zanikala, da je bila bolnišnica v Kijevu tarča napada, češ da so jo zadeli delci ukrajinske rakete zračne obrambe. A predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini so ocenili, da obstaja veliak verjetnost, da je bolnišnico ruska raketa neposredno zadela.

Kot je dejala vodja misije visokega komisariata ZN za človekove pravice v Ukrajini Danielle Bell, je sicer potrebna še natančnejša preiskava, a s posnetka je po njenih besedah razvidno, kako raketa bolnišnico neposredno zadene. V izjavi za novinarje v Ženevi je ocenila, da gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski napad na Kijev Ruski napad na Kijev
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS
Ruski napad na Kijev Ruski napad na Kijev
Foto: Stringer/REUTERS
Ruski napad na Ukrajino Ruski napad na Ukrajino
Foto: Yan Dobronosov/REUTERS
Ruski napad na Ukrajino Ruski napad na Ukrajino
Foto: Mykola Synelnykov/REUTERS
Ruski napad na Kijev Ruski napad na Kijev
Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Na fotografijah s kraja eksplozije v bolnišnici v Kijevu, ki je specializirana za zdravljenje raka in presaditve organov, je bilo videti otroke, priključene na infuzijo, ki čakajo na evakuacijo pred poškodovano stavbo. Kijevski župan Vitalij Kličko je v ponedeljek popoldan sporočil, da je bilo v napadu poškodovanih 16 ljudi, vključno s 7 otroki.

Kličko je dejal, da so bili napadi v ukrajinski prestolnici med najhujšimi od začetka vojne. Danes zastave visijo na pol droga, zabavne prireditve pa so odpovedane.

Ne le pediatrična bolnišnica, nastradalo je skoraj 100 stavb v Kijevu, Dnipru, Krivem rogu, Sloviansku in Kramatorsku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je val napadov označil za “brutalen”, Vladimirja Putina pa za “krvavega zločinca”.

Nato se medtem pripravlja na vrh v Washingtonu, kjer bo osrednja točka dnevnega reda odziv zavezništva na vojno v Ukrajini.

Volodimir Zelenski
Foto: Lukasz Glowala/REUTERS

Poteka izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN

Danes poteka tudi izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN. Pomočnica generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve Joyce Msuya je na začetku zasedanja izpostavila, da je namerno ciljanje bolnišnic vojni zločin in opozorila na zaskrbljujoč vzorec napadov na ukrajinsko zdravstveno infrastrukturo.

“Namerno ciljanje zaščitenih bolnišnic je vojni zločin in storilci morajo odgovarjati,” je prepričana predstavnica Združenih narodov. “Ti incidenti so del zelo zaskrbljujočega vzorca sistemskih napadov na zdravstveno in drugo civilno infrastrukturo po vsej Ukrajini,” je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Napad obsodili številni voditelji

Napad so že včeraj obsodili številni svetovni voditelji, vključno z novim britanskim premierjem Keirjem Starmerjem. Dejal je, da je napad na nedolžne otroke najbolj pokvarjeno dejanje, ob tem pa obljubil nadaljnjo podporo Kijevu. Ameriški predsednik Joe Biden je napade označil za “grozljiv opomnik ruske brutalnosti” in dejal, da bodo kmalu napovedali dodatno podporo ukrajinskim sistemom zračne obrambe.

Ukrajinska teniška igralka Elina Svitolina je v 16. krogu Wimbledona v znak spoštovanja nosila črno mašnico. V intervjuju po tekmi se je borila s solzami in dejala: “Danes se ni bilo lahko osredotočiti na tekmo. Od jutra je bilo težko prebirati novice, stopiti na igrišče je bilo izjemno težko.”

Elina Svitolina
Foto: PROFIMEDIA

Misija ZN za spremljanje človekovih pravic v Ukrajini je ugotovila, da je v zadnjih mesecih, ko je Rusija ponovno začela zračne napade, vse več žrtev med civilisti. V nedavnem poročilu je bilo navedeno, da je bil maj najbolj smrtonosen mesec za civilne žrtve v enem letu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje