Dan spomina na žrtve totalitarnih režimov: po EU več spominskih dogodkov

Svet 23. Avg 202309:38 5 komentarjev
Evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov
Svet EU/X

V članicah Evropske unije bodo danes obeležili evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov. V Sloveniji se bodo žrtvam poklonili z več spominskimi dogodki, med drugim z mašo v ljubljanski stolnici, pripravili pa bodo tudi okroglo mizo o poti k spravi, ki se je bo udeležil nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

Ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov sta podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders v izjavi izpostavila, da z današnjim dnem “potrjujemo neštetim žrtvam totalitarnih in avtoritarnih režimov, da niso pozabljene, in obnavljamo našo zavezo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se takšne tragedije ne bi več ponovile”.

Opozorila sta, da je ruski predsednik Vladimir Putin lani z napadom na Ukrajino v Evropo vrnil vojno, preganjanje in nezakonito okupacijo. Potrdila sta podporo unije Ukrajini in njenim prebivalcem ter izpostavila, da gre pri tej vojni “za obrambo naših demokracij”.

Pozvala sta, naj bo evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov “stalen opomnik na našo odgovornost za ohranjanje miru, demokracije in vseh vrednot, na katerih je bila utemeljena Evropska unija.”

V Sloveniji bo danes potekalo več spominskih dogodkov. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo v ljubljanski stolnici daroval mašo za žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, sledila bo akademija in slavnostni nagovor pravnika Mateja Avblja.

Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka bo v ljubljanski palači Kazina pripravil okroglo mizo o tem, kaj je Slovenija do sedaj naredila in kakšni izzivi jo še čakajo na poti k spravi, ki se je bosta ob bivšem predsedniku Pahorju udeležila tudi zgodovinarja Mitja Ferenc in Aleš Maver.

Delegacija NSi pod vodstvom predsednika Mateja Tonina pa bo položila venec pred spomenikom žrtvam vseh vojn, napovedano je tudi polaganje cvetja pri več drugih spominskih obeležjih v Ljubljani.

Evropski parlament je z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu leta 2009 pozval k razglasitvi 23. avgusta za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Za dan obeležitve je izbral dan, ko sta leta 1939 nacistična Nemčija in komunistična Sovjetska zveza sklenili pakt Molotov-Ribbentrop, ki mu je sledil začetek druge svetovne vojne. V Sloveniji dan spomina obeležujemo od leta 2012.

Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje