Danska: zaskrbljujoč porast primerov z različico omikron

Koronavirus 05. Dec 202117:55 1 komentar
Danska
PROFIMEDIA

Na Danskem je prišlo do zaskrbljujočega porasta okužb z novo koronavirusno različico omikron, so sporočile danske oblasti. Po podatkih javnega zdravstvenega zavoda SSI se je število potrjenih primerov v 48 urah potrojilo. V petek so zabeležili 18 potrjenih in 42 domnevnih primerov, danes pa že 183 potrjenih primerov.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je pred tem v celotni Evropski uniji ter na Norveškem in Islandiji zabeležil le 182 primerov okužbe z novo različico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danska velja za eno najnaprednejših evropskih držav pri prepoznavanju različnih različic novega koronavirusa. Pogosto hitreje odkrije več primerov kot sosednje države, kar pa ne pomeni nujno višje stopnje okužb.

Vodja SSI je dejal, da je povečanje števila primerov okužbe z različico omikron kljub temu zaskrbljujoče. Dodal je, da “zdaj obstajajo verige okužb, v katerih se različica pojavi pri ljudeh, ki niso potovali v tujino ali bili v stiku s popotniki”.

Različico omikron so doslej zabeležili v 17 državah EU in Evropskega gospodarskega prostora, je danes sporočil ECDC. “Večina potrjenih primerov je v preteklosti potovala v afriške države,” so zapisali na svoji spletni strani.

Kljub temu je več držav EU in Evropskega gospodarskega prostora odkrilo primere brez epidemiološke povezave z območji, kjer je v skupnosti dokazan ali domnevno prisoten prenos različice omikron, kar kaže na to, da bi se lahko nova koronavirusna različica v teh državah nezaznavno prenašala v skupnosti, je še dodal ECDC.