Debata, ki je razvnela Twitter: Ali veste, kakšne barve je v resnici sonce?

Navdih 14. Maj 202314:10 1 komentar
sonce, zemlja, vesolje
Profimedia

Uporabnica Twitterja se je spraševala, zakaj je sonce, ki je bilo za čas njenega otroštva rumeno, sedaj videti belo. Nedolžna opazka je sprožila burno debato, v kateri sta svoje pridala tudi Elon Musk in Nasa. Kot se je izkazalo, sonce v resnici ni belo, rumeno ali oranžno, temveč zeleno.

Ko ste kot otrok risali in v kotu lista papirja narisali sonce, je bilo verjetno rumeno, ob omembi rumene barve je sonce po najverjetneje tudi prva asociacija. Toda ob pogledu v nebo tega ni mogoče videti, kar je opazila tudi uporabnica družbenega omrežja Twitter.

Ob fotografiji je zapisala: “20-letnik se mi smeje, ko razlagam, da je bilo sonce rumeno, ko sem bila otrok. Nazadnje je rumeno sonce videl v risanki Telebajski. Tako sonce izgleda sedaj. Belo in čudne oblike.”

Objavo si je ogledalo več kot šest milijonov ljudi, katerih mnenja so bila deljena: je sonce rumeno ali belo ali kakšne druge barve? Odgovori so bili denimo, da je sonce v resnici bele barve in da so nas v otroštvu pač naučili, da je rumeno, pa tudi, da je zaradi ozračja lahko videti rdeče.

Uporabniki so tako izbrskali tvit Elona Muska, ki je poleg tehnološkega mogotca in multimilijarderja tudi fizik. Ob fotografiji, ki je s pomočjo fizike pojasnjevala, zakaj je nebo modro, je decembra 2022 dodal: “Uganka: kakšne barve pa je sonce? V vesolju izgleda belo, toda če njegovo barvo izmerimo po številu fotonov, je zeleno.”

Na vprašanje je pred dnevi odgovoril tudi ameriški Washington Post s pomočjo strokovnjaka ameriške vesoljske agencije Nasa.

“Če bi lahko vaše oko preneslo gledati v sonce, bi bilo zeleno,” je za Washington Post pojasnil W. Dean Pesnell z Nasinega observatorija. Dodal je, da je sonce več različnih barv, hkrati pa tako svetlo, da naše oči te informacije ne zmorejo obdelati in našim možganom sporočijo, da je sonce presvetlo, da bi lahko razbrale, kakšne barve je – zato ga vidimo kot belega.

Gledoč z razdalje 150 milijonov kilometrov sonce običajno izgleda kot bela točka na nebu. A razlog, zakaj mnogi razberejo tudi rumen odtenek, je povezan s tem, kako je razpršena svetloba. Molekule v zraku preusmerijo sončeve modre in vijolične valovne dolžine tako, da dopustijo več rumenim in rdečim, da dosežejo naše oči. Ko pa se začne temniti, mora sončna svetloba skozi bolj gosto atmosfero, zato so sončni zahodi še toliko bolj rumeni, oranžni in rdeči, je razložil strokovnjak z Nase.

Sonce je zelena zvezda, ki izgleda bela, ker je tako svetla, zaradi atmosfere pa lahko deluje rumeno, oranžno ali rdeče, je povzel Pesnell.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje