Demokrati v senatu sprožili preiskavo poslov Trumpovega zeta Jareda Kushnerja

Svet 13. Jun 202409:24 0 komentarjev
Jared Kushner
Foto: PROFIMEDIA

Odbor za finance ameriškega senata je včeraj sprožil uradno preiskavo poslov Jareda Kushnerja, ki je poročen z Ivanko Trump, hčerko nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, poroča časnik Washington Times. Šlo naj bi za politično maščevanje republikancem zaradi preiskav sina predsednika ZDA Hunterja Bidna.

Predsednik senatnega odbora za finance Ron Wyden iz Oregona je sprožil preiskavo investicijskega podjetja Affinity Partners Jareda Kushnerja. To je po podatkih finančnega ministrstva ZDA navedlo, da je kapital, s katerim upravlja, skoraj v celoti povezan s tujimi viri – predvsem državnimi premoženjskimi skladi Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Katarja.

Wyden je dejal, da velik obseg financiranja iz tujine povečuje tveganje, da bodo interesi zalivskih držav naklonjeni “politično povezanim osebam, ki se lahko vrnejo na oblast v Washingtonu”. Dodal je, da struktura plačil družbi Affinity Partners onemogoča javni nadzor in izrazil sum, da gre morda za izogibanje zakonu o registraciji tujih agentov in njegovim pravilom o plačilih iz tujine.

“Zelo zaskrbljujoče je, da več bližnjevzhodnih vlad uporablja sklade, ki jih upravlja družba Affinity, kot sredstvo za vsakoletno plačevanje deset milijonov dolarjev provizij zetu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, kar sproža vprašanja o konfliktu interesov ter protiobveščevalnih tveganjih,” je še menil Wyden.

Kushner medtem trdi, da ne krši nobenih zakonov in bo vlagateljem zagotovil velike dobičke, poroča Washington Times. Prav tako zanika, da bi se želel v primeru Trumpove zmage na volitvah vrniti v Belo hišo, kjer je bil v času Trumpovega predsedniškega mandata med letoma 2017 in 2021 njegov višji svetovalec.

Wyden pa trdi, da vložkov vlagateljev v podjetje Affinity ne motivirajo komercialni interesi, temveč strateški interesi v primeru Trumpove vrnitve na oblast.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!