Diplomatski spor med Kanado in Indijo se je zaostril

Svet 17. Okt 202410:26 0 komentarjev
Justin Trudeau
Foto: Blair Gable/REUTERS

Napetostim v diplomatskem sporu med Kanado in Indijo še ni konca. Po lanskem umoru kanadskega sikha je Justin Trudeau, kanadski premier, včeraj obtožil Indijo poseganja v varnost in suverenost države. Indijsko zunanje ministrstvo se je na trditev odzvalo in vso odgovornost za škodo preneslo na Trudeauja.

Umor Hardeepa Singha Nijjara že več kot leto dni povzroča napetosti v odnosih med Indijo in Kanado, spor pa se je v zadnjem času še zaostril, medtem ko sta državi v začetku tega tedna medsebojno izgnali več vodilnih diplomatov.

Med njimi je tudi odpravnik poslov v New Delhiju Stewart Wheeler, ki je dejal, da ima Kanada “verodostojne in neizpodbitne dokaze o povezavah med predstavniki indijske vlade in umorom kanadskega državljana”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Justin Trudeau je na zaslišanju pred parlamentarno komisijo v sredo dejal, da so indijski diplomati najvišjim oblastem v svoji državi posredovali informacije o Kanadčanih, ti pa naj bi jih nato posredovali organiziranemu kriminalu, kar je privedlo do nasilja.

“Ne želimo izzivati ali ustvarjati spora z Indijo. Indijska vlada je naredila strašno napako, ko je mislila, da lahko tako agresivno posega v varnost in suverenost Kanade. Morali smo se odzvati, da bi zagotovili varnost Kanadčanov,” je dejal kanadski premier.

Indijsko zunanje ministrstvo se je na Trudeaujevo pričanje v preiskavi odzvalo s trditvijo, da Kanada ni predložila nikakršnih dokazov. “Odgovornost za škodo, ki jo je to pokroviteljsko ravnanje povzročilo odnosom med Indijo in Kanado, nosi zgolj premier Trudeau,” je dodal predstavnik ministrstva Randhir Jaiswal.

Indija je večkrat kritizirala Trudeaujevo vlado, da je preveč popustljiva do pripadnikov sikhovskega gibanja Khalistan, ki živijo v Kanadi. To gibanje je v Indiji prepovedano, vendar pa ga podpirajo izseljeni sikhi. Med njimi je bil tudi Nijjar, ki se je leta 1997 priselil v Kanado in leta 2015 postal kanadski državljan. Zavzemal se je za samostojno sikhovsko državo Khalistan, ki bi se odcepila od Indije.

Nijjara so indijske oblasti označile za terorista in ga obtoževale, da je v Indiji izvajal teroristične napade, kar je zanikal. Junija lani so ga nato ustrelili v predmestju Vancouvra, kjer živi večja skupnost sikhov. Za umor Nijjara so obtoženi štirje indijski državljani v Kanadi, ki čakajo na sojenje.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!