Diskreten signal z roko, ki vam lahko reši življenje

Slovenija 13. Jul 202405:15 0 komentarjev

Obstaja direkten signal z roko, ki sporoča, da je nekdo v resnih težavah in v nasilni situaciji. Če se znajdete v okoliščinah, ko ga potrebujete, ga uporabite. Če ga vidite, pa ga ne ignorirajte in reagirajte, saj gre zares. Pred tremi leti je 16-letnemu ugrabljenemu dekletu prav ta signal namreč rešil življenje.

V času lockdowna, ko je po svetu divjala pandemija covida-19, se je Kanadska zveza žensk (Canadian Woman’s Foundation) domislila signala z roko, s katerim so lahko ženske med najrazličnejšimi video pogovori, ki so bili tedaj skorajda edino okno v svet, diskretno signalizirale, da so doma žrtve nasilja.

Prav lockdown je namreč marsikje za štirimi stenami povečal ali celo sprožil nasilje, signal z roko pa je tistemu, ki ga je videl, sporočil: “Potrebujem pomoč, oglasi se mi po SMS-sporočilu, elektronski pošti ali na katerikoli drug varen način, da ti povem, kaj potrebujem.”

Kako signaliziramo, da smo žrtev nasilja?

Signal je preprost in diskreten hkrati. Palec položimo na dlan iste roke, nato pa čez palec položimo še preostale štiri prste in ta gib diskretno ponavljamo. Roka je lahko v kateremkoli položaju, lahko je rahlo dvignjena, lahko je tudi na hrbtu, če denimo hodimo po ulici skupaj z nasilnežem ali ugrabiteljem in “klica na pomoč” ne moremo signalizirati drugače. Kako je signal videti, si lahko ogledate tudi v videu.

____________

Po koncu pandemije je namreč ta signal dobil širši pomen in danes signalizira klic na pomoč v katerikoli nasilni situaciji, ne le za štirimi stenami. Ker se je začel širiti tudi po TikToku, pa je leta 2021 rešil življenje 16-letni ugrabljeni deklici.

Ta je novembra 2021 izginila v Severni Karolini. Dva dni po tem, ko so njeni starši prijavili njeno izginotje, je bil 61-letni ugrabitelj z najstnico že v dobrih 700 kilometrov oddaljeni zvezni državi Kentucky. A med vožnjo po avtocesti je voznik v drugem avtomobilu opazil, da dekle prav s tem signalom daje vedeti, da je v težavah.

Voznik, ki je to opazil in signal tudi prepoznal, je takoj poklical policijo. Ta se je zapodila za ugrabiteljem in ga aretirala, 16-letno dekle pa rešila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!