Do tal pogorela stavba gasilcev, ki pa ni imela požarnega alarma

Svet 17. Okt 202410:29 2 komentarja
Stadtallendorf
Foto: Andreas Arnold/dpa/PROFIMEDIA

Požar v nemškem mestu Stadtallendorf je uničil več deset milijonov evrov vredno zgradbo gasilcev. Ogorčenje pa je povzročilo dejstvo, da stavba, kjer so gasilci hranili svojo opremo, ni imela požarnega alarma.

V mestu Stadtallendorf so gasilci pred manj kot letom dni dobili novo stavbo – najsodobnejšo v zahodni Nemčiji. V sredo zjutraj pa so bile reševalne službe obveščene o požaru, ki je sprva izbruhnil v vozilu, nato pa se je razširil na celoten objekt. Več deset milijonov evrov vredna stavba je pogorela do tal.

Z desetmetrskimi plameni se je v sredo zgodaj zjutraj borilo več kot 170 gasilcev, tudi številni iz prostovoljnih društev, piše Guradian.

Ognjeni zublji so uničili deset gasilskih vozil. Olajšanje, da v požaru ni bilo žrtev, pa je kaj kmalu zamenjalo ogorčenje, saj v stavbi ni bilo požarnega alarma, niti to ni bilo zakonsko potrebno.

Gasilci, ki so prišli na kraj požara, so bili ob videnem močno razburjeni. “Za gasilca je to nočna mora. Nihče si ne želi gasiti lastne gasilske postaje,” je po poročanju Guardiana za nemške medije povedal okrožni gasilski inšpektor Lars Schäfer. Kot je dodal, je v požaru nastalo od 20 do 24 milijonov evrov škode.

Stadtallendorf
Foto: Andreas Arnold/dpa/PROFIMEDIA

Schäfer je ob tem povedal, da v stavbo po predpisih ni bilo treba namestiti požarnega alarma, saj je bila v lasti občine in je bila opredeljena kot stavba za shranjevanje opreme, ne pa kot gasilska postaja. Norbert Fischer, predsednik državnega gasilskega združenja v nemški zvezni državi Hessen, pa je ob tem pozval k preučitvi zakonodaje.

Zakaj je zagorelo, še ni znano. Po prvih podatkih pa naj bi zagorel pomnilnik za baterije. Na občini so ob tem povedali, da je požarna stena preprečila, da bi se ogenj razširil še na drugo krilo stavbe.

Stadtallendorf
Foto: Andreas Arnold/dpa/PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje