Dodik o Vučiću: “Združevalec, ki je povezal srbski narod, kjerkoli je bil”

Svet 02. Sep 202415:49 1 komentar
Milorad Dodik in Aleksandar Vučić
Milorad Dodik in Aleksandar Vučić (Foto: PROFIMEDIA)

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes med obiskom v entiteti Bosne in Hercegovine Republiki Srbski zagotovil čvrsto podporo Srbom v BiH in poudaril, da nikjer ne bo dopustil eksistencialnega ogrožanja srbskega naroda. Dejal je, da se bo Srbija zavzemala za mir, pa tudi za obstoj Republike Srbske, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je danes udeležil odprtja zdravstvenega doma v mestu Stanari blizu Doboja na severu BiH, ki so ga z okoli 1,8 milijona evrov financirali iz srbskega proračuna. Na dogodku je bil tudi predsednik entitete Milorad Dodik.

Vučić je v govoru po poročanju Hine izpostavil, da bo Srbija porok miru in daytonskega mirovnega sporazuma, pa tudi obstoja Republike Srbske. Poudaril je, da ne daje praznih obljub in da mora zato vsakomur biti jasno, da Srbija “nikjer ne bo dopustila eksistencialnega ogrožanja in pogroma srbskega naroda”. Omenil je tudi kosovske Srbe, ki bodo po njegovih besedah še naprej živeli na Kosovu, in to, kot je pristavil, kljub želji kosovskega premierja Albina Kurtija in mnogih drugih, da izginejo s tega prostora, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Predsednika entitete Dodika je pohvalil, ker se drži dogovora, da Republika Srbska nikoli ne bo proti Srbiji, Dodik pa je medtem hvalil Vučića, ki ga je poimenoval Aleksandar Združevalec.

Foto: PROFIMEDIA

“Lahko ga imenujemo Aleksandar Združevalec, ker je na specifičen način povezal srbski narod, kjerkoli je bil,” je po poročanju Hine dejal Dodik. Vse Srbe je tudi pozval na združevanje okoli ideje Srbije, ki jo je razvil Vučić.

Oblasti v Srbiji in Republiki Srbski so nedavno sprejele skupno izjavo o zaščiti narodnih in političnih pravic ter skupne prihodnosti srbskega naroda. Izjava med drugim navaja, da srbski narod predstavlja edinstveno celoto in da je Kosovo neodtujljivi del Srbije.

ZDA so tedaj opozorile, da skupna izjava ne brani daytonskega mirovnega sporazuma, kot trdijo njeni avtorji, ampak pomeni nameren napad na sporazum ter državne institucije BiH, kar so ocenili kot nevarno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje