Dodik obljublja avtocesto med Beogradom in Sarajevom, opozicija o napovedi dvomi

Svet 19. Avg 202413:20 0 komentarjev
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik.
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. (Foto: PROFIMEDIA)

Po besedah Milorada Dodika bi lahko že naslednje leto skozi Republiko Srbsko začeli graditi del avtoceste med Beogradom in Sarajevom. Dogovor naj bi sklenili v Istanbulu, za projekt pa naj bi si že zagotovili več kot pol milijarde evrov. Opozicija v Republiki Srbski in oblasti BiH dvomijo o njegovi napovedi, ki naj bi bile zgolj predvolilna poteza.

Predsednik bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Milorad Dodik je napovedal gradnjo dela avtoceste Beograd–Sarajevo skozi Republiko Srbsko.

Dodik je novico o gradnji avtoceste minuli četrtek sporočil na družbenem omrežju X. Pojasnil je, da gre za del avtoceste skozi Republiko Srbsko, in sicer za 130 kilometrov dolg del od Donjega Varadišta do Vzhodnega Sarajeva ter 33-kilometrski odsek skozi okrožje Brčko.

Novico je nato potrdil za sarajevski časnik Dnevni avaz in pojasnil, da je v pogajanjih za gradnjo avtoceste v Istanbulu sodelovala družba v imenu Turčije. Dodal je, da so se dogovorili o velikem delu pogojev z njihovo banko in zagotovili več kot 500 milijonov dolarjev za gradnjo avtoceste.

Končni dogovor o izvedbi del bo v parlament in predsedstvo BiH po njegovih besedah prišel najkasneje do oktobra. Nato bodo lahko začeli priprave na projektiranje in izvedbo del, ki se bodo začela predvidoma naslednje leto.

Opozicija: Gre za predvolilno potezo

Opozicija v Republiki Srbski je njegove napovedi opisala kot tragikomične in jih ocenila za predvolilno potezo pred oktobrskimi lokalnimi volitvami. Kot takšne jih vidi tudi minister za promet in komunikacije BiH Edina Forte.

Forte je za portal N1 Sarajevo namreč dejal, da bi bilo odlično začeti ta projekt, a da bo tem trditvam verjel, ko bo videl konkretne dokaze. “Da bi zgradili avtocesto skozi Brčko, je najprej treba sprejeti prostorski načrti, s katerim se zatika že leta, ter nato izdelati projektno dokumentacijo. Tudi za del od Varadišta do Vzhodnega Sarajeva, kolikor mi je znano, ne obstaja projekt, tako da se mi to zdi kot predvolilna izjava,” je izjavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!