Dojenček, ki so ga našli v zabojniku za smeti pri Zagrebu, ima novo družino

Svet 07. Jun 202408:19 5 komentarjev
Posvojen otrok v Zagrebu
Foto: Dnevnik Nove TV

Zgodba o otroku, ki so ga sredi maja v Zaprešiću na obrobju Zagreba našli v zabojniku za smeti, je dobila srečno nadaljevanje. Otrok je namreč po več tednih hospitalizacije zapustil bolnišnico in dobil novo družino.

Kot smo poročali, so 13. maja v Zaprešiću na Hrvaškem okoli 23. ure v zabojniku za smeti našli novorojenčka, ki se je rodil le kako uro pred tem. Z zagrebške policijske uprave so za Informacijski center Zaprešić takrat pojasnili, da sta ga odkrila mladeniča, ki sta iz smetnjaka zaslišala jok. Ko sta pogledala vanj, sta zagledala dojenčka, za katerega se je kasneje izkazalo, da je novorojenček. Poklicala sta policijo in reševalce.

Novorojenčka so odpeljali v bolnišnico, kjer je bil hospitaliziran vse do pred nekaj dnevi. “Otrok je zdrav in v rejniški družini. Celotno zdravstveno osebje se je težko poslovilo od otroka, bilo je zelo čustveno,” je po poročanju Dnevnik.hr povedal Krešimir Hojsak, vodja centra za socialno delo enote Zaprešić.

Pristojni so ocenili, da je rejniška družina zanj boljša kot pa namestitev v domu. Pred odhodom k novi družini so dojenčku uredili vse dokumente, v katerih je sicer naveden kot otrok neznanega izvora. Čeprav so malčka v bolnišnici poimenovali po dežurnem zdravniku Ivanu Zovku, ki mu je rešil življenje, je otrok po izpustitvi iz bolnišnice dobil novo ime in priimek.

“Rejniško družino bomo še naprej spremljali in ji nudili vso potrebno pomoč in podporo pri nadaljnji negi otroka. Otrok je lahko posvojen tri mesece po rojstvu, zato bomo takrat začeli postopek posvojitve,” je povedal Hojsak.

Spomnimo, da je policija po najdbi dojenčka sprožila obsežno preiskavo, ki še poteka. “Takšnega primera, ko bi otroka tako pustili, nismo obravnavali v zadnjih 20 letih. Občutek je res dober, bili smo zadovoljni in srečni, ker so otroka našli pravočasno. Ker je preživel in je zdrav,” je po pisanju Dnevnik.hr še dejal Hojsak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje