Donald Trump o projektu njegovih privržencev: Nekateri predlogi gredo predaleč

Svet 16. Jul 202405:15 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je v intervjuju, posnetem še pred poskusom atentata, dejal, da so številni predlogi iz Projekta 2025 preveč skrajni. Ideje svojih privržencev je označil kot "seznam želja". Kaj ga je na njem najbolj zmotilo?

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v intervjuju za Fox News dejal, da gredo po njegovem mnenju predlogi o splavu v Projektu 2025 predaleč. Od konservativnega načrta se je predsedniški kandidat v intervjuju, ki so ga v ZDA predvajali v ponedeljek, posneli pa naj bi ga v soboto, še pred poskusom atentata, distanciral.

“Nimam pojma, kaj je to. Gre za skupino izjemno konservativnih ljudi, ki so se zbrali in napisali seznam želja. Z mnogimi med njimi se ne strinjam popolnoma, saj so preveč skrajni. Predlogi, na primer tisti, ki zadevajo splav, so prestrogi,” je rekel Trump. Nekdanji predsednik trdi, da ne pozna članov skupine. Analiza CNN pa je pokazala, da v skupini sodeluje vsaj 140 ljudi, ki so delali za Trumpa.

Nekdanji predsednik se mora redno zagovarjati zaradi svoje vloge pri imenovanju konservativnih sodnikov vrhovnega sodišča, ki so razveljavili sodbo Roe proti Wade. Trump zagovarja stališče, da bi morale o splavu odločati posamezne zvezne države. Tako je Trump dejal, da splav po njegovem mnenju “ni zvezno vprašanje” in “nikoli več ne bo zvezno vprašanje”, poroča CNN.

Ameriški vrhovni sodniki so junija 2022 v sodbi zavrnili vsebino odločitve Roe proti Wade iz leta 1973, ki je doslej služila kot podlaga za uresničevanje pravice do izbire za splav v ZDA. Odločili so, da je sodba iz leta 1973, iz katere sledi, da pravica do splava ne bi smela biti omejena do trenutka nosečnosti, ko plod lahko preživi onkraj maternice (navadno 24. teden), napačna, saj ameriška ustava nikjer ne omenja pravice do abortusa. Prelomno sodbo je podprlo šest konservativnih sodnikov, proti so glasovali trije liberalni.

Kaj je Projekt 2025?

Projekt 2025 je pripravilo mislišče Heritage Foundation v sodelovanju z več kot sto konservativnimi skupinami in obsega skoraj 900 strani. V njem pozivajo k odpuščanju na tisoče javnih uslužbencev, razširitvi pristojnosti predsednika, ukinitvi ministrstva za izobraževanje, obsežnemu znižanju davkov, prepovedi pornografije, zaustavitvi prodaje tablet za splav … Mnogi deli Projekta 2025 se precej ujemajo s stališči republikanske stranke, na drugih področjih pa se precej razlikujejo, piše BBC.

Prav področje splava in načrtovanja družine je tisto, kjer med stališči Projekta 2025 in republikanske stranke obstajajo precejšnje razlike. Projekt 2025 sicer ne poziva neposredno k prepovedi splava. Predlaga pa prepoved tablet mifepriston, ki se uporabljajo za prekinitev nosečnosti, in prepoved pošiljanja teh tablet po pošti. Dokument predlaga tudi “ohranitev svetopisemsko utemeljene in z družboslovjem podprte opredelitve zakonske zveze in družine”.

Projekt 2025 med drugim predlaga še, da bi se celotna zvezna birokracija postavila neposredno pod nadzor predsednika. To bi poenostavilo sprejemanje odločitev in predsedniku omogočilo neposredno izvajanje politik na številnih področjih, piše BBC.

Dokument poziva k drastični prenovi FBI in številnih drugih zveznih agencij ter popolni ukinitvi ministrstva za izobraževanje. Dokument predlaga tudi povečanje sredstev za zid na meji med ZDA in Mehiko. Predlagajo še ukinitev vizumov za žrtve kaznivih dejanj in trgovine z ljudmi, zvišanje pristojbin za priseljence in omogočanje hitrega obravnavanja vlog za migrante, ki plačajo premijo.

Trump v primeru zmage na predsedniških volitvah ne bi bil obvezan k izpolnitvi predlogov iz Projekta 2025. Vendar je Heritage Foundation podoben političen predlog pripravila tudi, ko je Trump nastopil mandat 2016. Čez dve leti se je mislišče pohvalilo, da je Trump upošteval 64 odstotkov njihovih priporočil, poroča Forbes.

Zametki Projekta 2025 segajo že v začetek leta 2023. V zadnjih mesecih pa si ekipa aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna prizadeva, da bi volilce seznanila s projektom. Iz projekta poskušajo ustvariti simbolno podobo prihodnosti ZDA v primeru Trumpove izvolitve, piše Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!