Donald Trump sesuva dogovor o zamenjavi zapornikov in čestita Putinu

Svet 04. Avg 202410:52 4 komentarji
Trump Putin
Trump in Putin na Finskem leta 2018. (Foto: PROFIMEDIA)

Donald Trump, ki se ponovno poteguje za položaj predsednika ZDA, se je obregnil ob največjo izmenjavo zapornikov med Rusijo in Zahodom po koncu hladne vojne. Med drugim je dogovor označil kot zmago za ruskega predsednika Vladimirja Putina in pripomnil, da bi se njemu uspelo dogovoriti bolje.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je čestital ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za izmenjavo zapornikov. Trump je dejal, da je Putin z največjim tovrstnim dogovorom po koncu hladne vojne prelisičil ameriške uradnike, poroča Washington Post.

Trump na sobotnem zborovanju ni izpostavil nobenega izmed zapornikov, ki jih je Rusija vrnila ZDA. Tudi v prejšnjih komentarjih ji ni poimensko omenil, je “usul” po aktualni ameriški administraciji. Tudi nikogar izmed ljudi, ki so si več mesecev prizadevali za to izmenjavo, ni omenil. Je pa čestital Putinu.

“Rad bi čestital Vladimirju Putinu za sklenitev še enega odličnega dogovora. … Imamo 59 talcev, nikoli nisem ničesar plačal. … Sklenili smo nekaj groznih, groznih poslov. Lepo je reči, da smo jih dobili nazaj, toda ali ni to slab precedens,” je rekel Trump.

Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)

V oddaji na televiziji Fox pa je dejal: “Kot običajno, to je bila zmaga za Putina. Toda nekoga smo dobili nazaj. Zato tega nikoli ne bom izpodbijal. Vendar z mano se to ne bi zgodilo.” Po poročanju Wall Street Journala je dodal še: “Ne bi nam bilo treba izpustiti nekaterih velikih morilcev na svetu.”

Trump odobril plačilo Severni Koreji ob izpustitvi obsojenega študenta

Ob tem je Washington Post spomnil, da je Trump leta 2019, ko je bil v ovalni pisarni, odobril sporazum, po katerem so ZDA Severni Koreji plačale dva milijona dolarjev, da je ta izpustila Otta Warmbierja. Gre za študenta univerze iz ameriške zvezne države Virginija, ki so ga aretirali januarja 2016 med turističnim obiskom Severne Koreje. Pjongjang je trdil, da so ga na 15 let prisilnega dela obsodili, ker je iz hotela poskušal ukrasti predmet s propagandnim sloganom.

Dva milijona dolarjev naj bi bila namenjena zdravstveni oskrbi študenta, ki je bil ob vrnitvi v domovino v komi. Kmalu za tem je umrl. Trump trdi, da račun nikoli ni bil plačan.

Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je ta teden sicer odločno zanikal, da bi izmenjava zapornikov vključevala kakršnakoli plačila.

Wall Street Journal je spomnil tudi, da je Trumpova administracija sodelovala tudi pri sporazumu o izmenjavi zapornikov iz novembra 2019, po katerem so talibani po več kot treh letih ujetništva izpustili Američana in Avstralca. V zameno je afganistanska vlada izpustila tri ugledne talibanske pripadnike.

Trump: Putin bo to storil zame, ne za koga drugega

Ko so priprli novinarja časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha, Trump o tem ni želel govoriti. Prvič je k njegovi izpustitvi pozval šele maja letos. Se je pa večkrat pohvalil, da je njegov odnos s Putinom tesen.

Donald Trump na sodišču
Donald Trump na sodišču (Foto: PROFIMEDIA)

V zadnjih nekaj mesecih, ko je bil novinar Evan Gershkovich še za ruskimi rešetkami, je Trump večkrat javno dejal tudi, da ga bo Rusija izpustila tako, ko bo Trum na novembrskih predsedniških volitvah znova izvoljen. Povedal je, da bo Putin to storil zanj, “a ne za koga drugega”.

V četrtek pa je Trump na svojem družbenem omrežju Truth Social zapisal: “Samo radoveden sem, ker nikoli ne sklepamo dobrih poslov, pri ničemer, še posebej pa ne pri zamenjavi talcev. Naši ‘pogajalci’ so nam vedno v sramoto!”

V največji izmenjavi med Rusijo in Zahodom po koncu hladne vojne so ta teden izmenjali 24 zapornikov iz sedmih držav. Na eni strani sta bili to Rusija in Belorusija, na drugi pa ZDA, Nemčija, Poljska, Norveška in tudi Slovenija, ki je v izmenjavo prispevala predlani ujeta ruska vohuna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje