Napeto na dalmatinskem otoku: domačini trajektu preprečili vplutje

Svet 19. Jun 202411:24 5 komentarjev
protest na pomolu
Posnetek zaslona/HRT

Prebivalci otoka Kaprije v šibeniškem arhipelagu so trajektu preprečili, da bi pristal ob novem pomolu, zgrajenem pred enim letom. Tako se noben potnik ni mogel izkrcati. Ker gre za projekt, ki je bil financiran z evropskim denarjem, bo treba ta denar, če pomola ne bodo uporabljali, vrniti.

Domačini so dostop do obale preprečili tako s kopnega kot morja in s tem onemogočili vplutje trajekta, ki od včeraj vozi na trajektni liniji 532, poroča HRT.

Domačini ne protestirajo prvič. Pred gradnjo so pisali peticije, nato pa so se začeli zbirati. Trdijo, da je milijonski projekt zgrešena naložba in da bi morali najprej urediti dovozno cesto … A vsi ne menijo enako.

“Kaj je to? Policija bi morala biti tukaj, luška uprava bi morala biti tukaj. Ovirajo promet,” je za HRT povedal eden od potnikov z ladje. Drugi pa je dejal: “Moram se izkrcati, vendar v celoti podpiram otočane. Nočem, da pomol začne delovati.”

Trajekt je moral izpluti

Ker trajekt ni mogel pristati na njihovem otoku, ne na novem ne na starem pomolu, so se vsi potniki, tudi bolniki in otroci, izkrcali na Žirju, poroča HRT. Tja so jih prišli iskat sovaščani.

Protestniki so poklicali tudi šibeniškega župana.

“Župan nam je obljubil, da bodo hkrati s pomolom zgrajene tudi dovozne ceste. Vendar se ni zgodilo nič,” je za HRT dejal Miroslav Radovčić.

Napovedani novi protesti

“Tudi jutri bo protest, sem bomo prišli po ljudi. Ljudje naj vedo, da bomo prišli v Žirje po njih,” je včeraj dejal Radovčić.

Če novega pomola ne bodo uporabljali, bodo posledice resne. “Žal bo v tem primeru pristaniška uprava dolžna vrniti vsa dodeljena nepovratna sredstva. To je 3,2 milijona evrov oziroma 24 milijonov kun, kolikor je zapisano v pogodbi,” je povedala Jadranka Fržop, direktorica županijske pristaniške uprave.

Protestniki so se v prepričanju, da so bile njihove državljanske pravice močno kršene, obrnili na varuha človekovih pravic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje