Dramatični prizori iz Sahare: po skoraj pol stoletja peščene sipine pod vodo

Svet 14. Okt 202419:57 0 komentarjev
Sahara drevo
Foto: Profimedia

Iz največje puščave prihajajo presenetljivi posnetki: po skoraj pol stoletja so peščene sipine poplavljene. Na jugovzhodu Maroka je namreč v dveh dneh padlo toliko dežja, kot ga sicer na tem območju pade v enem letu. Zaradi tega se je napolnilo jezero, ki je bilo desetletja suho.

V Sahari sicer dežuje, vendar dež v največji vroči puščavi na svetu pada običajno le poleti, padavin pa je malo. Konec septembra pa je območja na jugovzhodu Maroka zajelo dvodnevno deževje. Količina padavin je presegla letno povprečje, kar je povzročilo poplave.

Tako so v vasi Tagounite, ki leži približno 450 kilometrov južno od glavnega mesta Rabat, v 24 urah zabeležili več kot 100 milimetrov padavin, poroča Guardian. Puščavsko mesto Errachidia je septembra zabeležilo tri centimetre padavin, večina je padla v le dveh dneh. To je več kot štirikrat več padavin, kot jih običajno pade v vsem septembru, piše CNN.

“Toliko dežja v tako kratkem času nismo imeli že od 30 do 50 let,” je za tiskovno agencijo Associated Press povedal Houssine Youabeb z maroške meteorološke agencije.

Obilno deževje je med palmami in grmički izoblikovalo novo, vodno pokrajino. Nekatere najbolj dramatične slike prihajajo iz puščavskega mesta Merzouga, kjer so med peščenimi sipinami nastala nova jezera. V laguni pa odseva puščavsko mesto, palme in peščene sipine.

Nasini satelitski posnetki kažejo, da je obilno deževje napolnilo jezero Iriqui, ki je suho že 50 let. Na satelitskih posnetkih ameriške vesoljske agencije je mogoče videti novonastala jezera na območju severozahodne Sahare.

Večina dežja je padla na redko poseljena odročna območja. Nekaj padavin je bilo tudi v mestih in vaseh v Maroku. Smrtonosne poplave so prejšnji mesec terjale 18 življenj.

Sahara je največja vroča puščava na svetu ter tretja največja puščava za Antarktiko in Arktiko. Njena površina meri 9,4 milijona kvadratnih kilometrov, razteza pa se po več kot 10 državah v severni, zahodni in osrednji Afriki. Znanstveniki opozarjajo, da bo zaradi globalnega segrevanja v prihodnosti več ekstremnih padavin. Septembrski satelitski posnetki kažejo, da je precejšen del Sahare ozelenel.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!