Drastičen ukrep: stanovanja, ki jih nezakonito oddajajo turistom, bodo brez vode

Svet 27. Avg 202404:55 2 komentarja
Sevilla
Foto: PROFIMEDIA

Stanovanjem v španski Sevilli, ki se nezakonito uporabljajo kot turistične namestitve, bodo prekinili oskrbo z vodo. Ponovno jo bodo priklopili, ko jih bodo lastniki znova začeli uporabljati za bivanje in ne kratkoročno najemanje, ki med Španci povzroča vedno več nezadovoljstva.

Seviljsko sodišče je odločilo, da sme tamkajšnji mestni svet prekiniti oskrbo z vodo v stanovanjih, ki se nezakonito oddajajo turistom, poroča Guardian.

Vodo bodo ponovno priklopili, ko bodo lastniki stanovanja spet začeli uporabljati za bivanje.

Kot piše Guardian, so se k temu ukrepu mestne oblasti v zadnjem letu zatekle šestkrat. Trije lastniki so se pritožili, a je sodnik, ki so mu sosedje pripovedovali o hrupu, sprejel mnenje mestnega sveta, češ da v stanovanju ne živi njegov lastnik, temveč ga oddaja.

Od konca pandemije Sevillo vsako leto obišče okoli 3,5 milijona turistov. Po oceni mestnega sveta je v mestu okoli 5.000 nezakonitih stanovanj, približno 10.000 pa ima licenco za turistično oddajanje.

Sevilla
Foto: PROFIMEDIA

Mestni svet je odredil, da so za stanovanja odgovorne posredniške agencije, ki jih oddajajo, saj so lastniki pogosto odsotni oziroma živijo daleč stran in jih je težko izslediti.

Protesti in ukrepi po vsej Španiji

S podobnimi težavami se po navedbah Guardiana soočajo tudi druga španska mesta, kot so Madrid, Barcelona in Valencia. Za zdaj ne nameravajo slediti zgledu Seville, a so vsa pod pritiskom lokalnih oblasti, naj se lotijo reševanja problematike turističnih nastanitev, ki višajo najemnine, manjšajo nepremičninski trg in silijo vedno več prebivalcev k izselitvi.

Spomladi so na primer ulice Kanarskih otokov zavzeli nezadovoljni domačini, ki so zahtevali ustavitev množičnega turizma in spoštovanje svojega doma, temu so sledili protesti na Majorki, Grenadi in v Barceloni.

Na Balearskih otokih so vzpostavili posebno medvladno skupino, ki se je lotila težave masovnega turizma na otokih, ki s svojimi 1,2 milijona prebivalci vsako leto sprejmejo 18 milijonov turistov. V Valencii so uvedli moratorij na izdajo novih licenc za turistične nastanitve.

V Madridu naj bi bilo 92 odstotkov turističnih nastanitev neprijavljenih. Župan Barcelone Jaume Collboni je junija naznanil konec turističnim nastanitvam z letom 2028, ko se tudi obstoječim iztečejo pogodbe, še piše Guardian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje