Državne himne: od prepovedanih do takšnih, ki se z vladarji tudi spreminjajo

Potovanja 07. Feb 202312:30
Himna
Profimedia

Himne vzbujajo narodni ponos in občutek pripadnosti. Med najbolj znanimi sta francoska Marseljeza in britanska God Save the Queen, a prav za vsako himno se skriva zanimiva zgodba.

Ste vedeli, da imajo nekatere države celo skupno himno? Češka in Slovaška, ki sta se po razpadu Češkoslovaške mirno ločili, sta se dogovorili za češkoslovaško himno. Ker je bila pesem sestavljena iz čeških in slovaških kitic, je bilo jasno, komu pripada.

Mehiška himna in pretkana zaročenka

Mehiški pesnik Francisco González Bocanegra je leta 1853 napisal besedilo mehiške himne, a če ne bi bilo njegove zaročenke Guadalupe González del Pino, ni nujno, da bi Mehičani dandanes prepevali njegove napeve. Nadarjeni mehiški pesnik se je prijavil na natečaj za pisanje, a je nalogo sprejel šele, ko ga je zaročenka s prevaro zaprla v sobo in mu zabičala, da ga izpusti šele, ko bo napisal pesem.

Za navdih mu je pod vrata potisnila več upodobitev mehiških zmag, ko pa je Francisco le napisal svojih 10 verzov, ga je izpustila. Njen trud je bil poplačan, saj so pesnikovo delo izbrali na natečaju.

Prišel je dan slave

Francosko Marseljezo je napisal francoski častnik C. J. Rouget de Lisle, ponazarja pa bojni pohod francoske vojske v vojni proti prusko-avstrijski koaliciji. Za pisanje je potreboval le eno noč s 24. na 25. april 1792. Prostovoljci iz Marseilla so napev prenesli v Pariz. “Naprej, otroci domovine, prišel je dan slave,” je tako postal simbolni krik polka, ki je napadel kraljevi grad v obdobju francoske revolucije, oktobra 1792 pa je bila pesem razglašena za himno republike. Marseljeza je zaradi svojega revolucionarnega in patriotskega naboja sčasoma postala priljubljena tudi zunaj meja Francije.

Slišati jo je bilo mogoče na koncertih Metallice v Franciji, Serge Gainsbourg pa je razjezil Francoze, ko je himno priredil v reggae ritmu. Zavoljo tega je prejel več groženj s smrtjo tako od vojakov kot tudi nacionalističnih skupin. Leta 1980 mu je na enem od koncertov v Strasbourgu grozila skupina legionarjev, glasbenik pa je kljub temu zapel himno, vendar v originalu.

Kralj in kraljica

Britanska himna God, Save the Queen je nekakšna molitev za dobrobit kraljice, ki je ne prepevajo le Britanci. Je ena od dveh državnih himn Nove Zelandije in Avstralije ter drugih držav znotraj Commonwealtha. Britanska himna je navdihnila Beethovna, Freddy Mercury pa jo je izvedel pokrit z rdečim ogrinjalom in s krono na glavi.

S kraljičino smrtjo in razglasitvijo kralja Karla III. se je spremenilo tudi ime britanske himne – iz God Save the Queen v God Save the King.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.