Eden glavnih zagovornikov brexita ne bo kandidiral na britanskih volitvah

Svet 23. Maj 202414:43 0 komentarjev
Nigel Farage
Nigel Farage (Foto: PROFIMEDIA)

V Veliki Britaniji je dan po tem, ko je premier Rishi Sunak za 4. julij razpisal splošne volitve, že stekla predvolilna kampanja. Tako vodja konservativcev Sunak, ki je presenetil z objavo volitev poleti, kot voditelj opozicijskih laburistov Keir Starmer, ki Britancem obljublja spremembe, upata na zmago, pri čemer ankete govorijo v prid laburistov. Medtem je britanski evroskeptik Nigel Farage, ki je imel osrednjo vlogo v kampanji za brexit, sporočil, da na volitvah ne bo kandidiral. Ustanovitelj populistične reformne stranke je s tem končal ugibanja o morebitni kandidaturi, ki bi lahko dodatno oslabila Sunakove konservativce.

Nigel Farage, nekdanji vodja britanske stranke neodvisnosti (Ukip) in kasneje Stranke brexita, je danes na družbenem omrežju X sporočil, da se ne bo potegoval za poslanski sedež na splošnih volitvah 4. julija. Kot je zapisal v izjavi, je o tem “dolgo in intenzivno” razmišljal, vendar se za kandidaturo ni odločil.

Farage je s tem končal večmesečna ugibanja, da bi lahko kandidiral za poslanca stranke Reformirajmo Združeno kraljestvo (Reform UK), kot se je preimenovala Stranka brexita. Majhna, a glasna desna populistična reformna stranka Sunakovim konservativcem povzroča nemalo skrbi, saj bi jim lahko odnesla del glasov na julijskih volitvah.

60-letni Farage, ki je častni predsednik Reform UK, je sicer v današnji izjavi zapisal, da “bo pomagal v kampanji” stranke pod vodstvom Richarda Ticea, vendar ni pravi čas, da bi šel dlje od tega. Politik, ki je blizu nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, je še sporočil, da se želi vključiti v ameriško volilno kampanjo. Po njegovem prepričanju so volitve v Združenem kraljestvu pomembne, novembrske predsedniške volitve v ZDA, na katerih se bosta spopadla aktualni predsednik Joe Biden in Trump, pa imajo “velik svetovni pomen”.

Reform UK glede na javnomnenjske ankete uživa približno 11-odstotno podporo, kar bi lahko razdelilo glasove na desnici in konservativce prikrajšalo za ključne poslanske sedeže, potrebne za ponovno izvolitev. Ankete sicer kažejo na zmago opozicijskih laburistov po 14 letih vladavine torijcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V reformni stranki vztrajajo, da je njihova kampanja uperjena tako proti laburistom kot konservativcem. “Izbira med laburisti in konservativci ni navdihujoča in samo reformisti imajo radikalno agendo, ki je potrebna za konec nazadovanja v tej državi,” je prepričan Farage.

Farage velja za enega najvplivnejših politikov v Veliki Britaniji, čeprav mu nikoli ni uspelo dobiti mandata za poslanca v Westminstru. Je pa bil več kot dve desetletji poslanec Evropskega parlamenta. S kampanjo za izstop Združenega kraljestva iz EU je premagal takratnega konservativnega premierja Davida Camerona, zato mu pripisujejo ključno vlogo pri uspehu referenduma o brexitu leta 2016. Farage je trenutno voditelj na desničarskem televizijskem kanalu GB News, kar mu daje platformo za širjenje svojih idej in mu zagotavlja določeno priljubljenost pri konservativnem volilnem telesu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanski premier Rishi Sunak (Foto: Maja Smiejkowska/REUTERS)

Po razpisu volitev že stekla kampanja

Rishi Sunak je v sredo z razpisom splošnih volitev končal večmesečna ugibanja o datumu glasovanja. Kot je dejal, bo to trenutek, ko bo morala država izbrati svojo prihodnost. Tako Sunak kot voditelj opozicijskih laburistov Keir Starmer sta danes že začela šest tednov dolgo kampanjo pred volitvami, v ospredju katere bosta po pričakovanjih varnost in gospodarstvo.

Sunak je v davišnjem pogovoru za BBC zatrdil, da se je gospodarska stabilnost vrnila. Dejal je tudi, da prvi leti v Ruando, s katerimi naj bi deportirali migrante, ki so prišli na Otok v čolnih prek Rokavskega preliva, ne bodo krenili pred volitvami in to le, če konservativci zmagajo na volitvah.

Migracije so eno glavnih političnih vprašanj v Združenem kraljestvu, pri čemer si je Sunak zaustavitev prehodov migrantov v čolnih prek Rokavskega preliva postavil za prednostno nalogo v svojem mandatu. Njegova vlada je pripravila za mnoge sporni zakon o premeščanju prosilcev za azil v vzhodnoafriško državo, ki ga je potrdil parlament.

Vodja laburistov Starmer naj bi imel danes govor na dogodku v Kentu, kjer so podporniki stranke že začeli pripravljati plakate z geslom za julijske volitve, ki se glasi Sprememba. Starmer je v sredo v odzivu na razpis volitev dejal, da je to priložnost za spremembe na bolje. Če ne bo večjih presenečenj, se bo Starmer 5. julija preselil na Downing Street kot prvi laburistični premier po 14 letih.

Keir Starmer
Vodja laburistov Keir Starmer (Foto: AFP/PROFIMEDIA)

Analitiki laburistom napovedujejo prepričljivo

Torijci, ki so na oblasti od leta 2010, so se v preteklih letih spopadali z vrsto škandalov in ideoloških spopadov ter posledicami brexita. V javnomnenjskih raziskavah že dve leti vztrajno zaostajajo za laburistično stranko, ki ji številni analitiki napovedujejo prepričljivo zmago. Kmalu po Sunakovem govoru v sredo je hitra anketa Survation o volilnih namerah laburistom pripisala 48 odstotnih točk, kar je največ po novembru 2022, in 21 točk prednosti pred torijci s 27 točkami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spletna anketa, v kateri je sodelovalo več kot tisoč odraslih, je tudi pokazala, da je 43 odstotkov vprašanih dejalo, da bi bil 61-letni Starmer boljši premier kot 44-letni Sunak. Slednji se je medtem v okviru predvolilne kampanje podal na dvodnevno turnejo, med katero bo obiskal vse štiri dežele Združenega kraljestva, začenši danes v Derbyshireu v Angliji.

Britanski časopisi so bili danes enotnega mnenja v odzivih na Sunakovo odločitev, da razpiše volitve že v juliju, kar so opisali kot “igro na srečo”. Po razpisu volitev bo parlament v petek prekinil zasedanje in bo uradno razpuščen prihodnji četrtek, poroča AFP. Poslanci bodo takrat zapustili parlament, pri čemer bodo bodisi odstopili ali se potegovali za nov poslanski mandat. Nov parlament se bo sestal 9. julija, ko bodo izvolili novega predsednika in bodo poslanci prisegli. Prvo zasedanje parlamenta v novi sestavi bo 17. julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!