Eden najobsežnejših zračnih napadov na Ukrajino od začetka invazije

Svet 31. Jul 202411:46 4 komentarji
razstreljen dron nad Kijevem
Foto: REUTERS

Rusija je minulo noč izvedla enega najobsežnejših napadov iz zraka od začetka ruske invazije pred dvema letoma, je sporočila ukrajinska vojska. Z več deset droni, ki jih je Ukrajina uspešno sestrelila, je napadla tudi območje Kijeva. Ruska vojska je medtem začela s tretjo fazo vaj za razporejanje taktičnega jedrskega orožja.

Ruska vojska je minulo noč z več deset brezpilotniki napadla cilje v Kijevu in drugih delih Ukrajine. “Nad območjem Kijeva in na obrobju prestolnice je bilo v dveh valovih sestreljenih več kot 40 dronov,” so na Telegramu sporočile ukrajinske oblasti in dodale, da niti en dron v Kijevu ni zadel cilja.

Po podatkih ukrajinskih zračnih sil je ruska vojska v napadih minulo noč uporabila skupno 89 brezpilotnikov, ukrajinska zračna obramba pa je vse sestrelila. Prestregli so tudi rusko manevrirno raketo Ch-59, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah ukrajinske vojske je šlo za enega najobsežnejših napadov iz zraka od začetka ruske invazije pred dvema letoma.

Skupno je bil Kijev s tremi milijoni prebivalcev ponoči več kot osem ur v zračni pripravljenosti. O napadih ruskih dronov so poročali tudi iz drugih delov Ukrajine. Šest naj bi jih sestrelili nad regijo Dnipropetrovsk na jugovzhodu, še štiri pa nad regijo Mikolajiv na jugu države.

Rusija začela tretjo fazo vaj za razporejanje taktičnega jedrskega orožja

Rusija je danes oznanila začetek tretje faze vaj za razporejanje in uporabo taktičnih jedrskih bojnih zmogljivosti, je po navedbah tujih tiskovnih agencij sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ruska vojska je prvo fazo vaj izvedla maja, drugi fazi pa se je junija pridružila tudi Belorusija.

“Tretja faza vaj je namenjena vzdrževanju pripravljenosti osebja in opreme za uporabo taktičnega jedrskega orožja za izvajanje bojnih nalog,” so po navedbah ruskih medijev in srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili z ministrstva za obrambo v Moskvi.

tanki na vojaški vaji
Foto: REUTERS

Ministrstvo je navedlo še, da bo tretja faza vaj potekala v dveh od petih ruskih vojaških okrožij, kjer se bodo vojaki med drugim urili v nameščanju bojnih glav na rakete Iskander-M in pripravi bojnih letal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za osrednje vojaško okrožje, ki vključuje Sibirijo, velik del ozemlja okrog Volge in Urala ter območja ob mejah z osrednjeazijskimi državami, in južno okrožje, ki med drugim vključuje polotok Krim, štiri delno zasedene regije na jugu in vzhodu Ukrajine, pa tudi poveljstvo v Rostovu na Donu, od koder vodijo rusko ofenzivo v Ukrajini.

Putin je po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 že večkrat zagrozil, da bi Rusija lahko za obrambo v izredni situaciji uporabila taktično jedrsko orožje.

Ruski predsednik in vrhovni poveljnik vojske Vladimir Putin je začetek prve faze vaj za razporejanje taktičnega jedrskega orožja odredil maja, domnevno zaradi povečanih groženj s strani Zahoda. Nato je junija sledila druga faza, v kateri je sodelovala tudi beloruska vojska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje