Ekonomski inštituti napovedujejo, da se bo nemško gospodarstvo izognilo recesiji

Gospodarstvo 05. Apr 202311:19 2 komentarja
Bor Slana/ BOBO

Več ekonomskih inštitutov je napovedalo, da se bo nemško gospodarsko letos izognilo recesiji. Nemški BDP naj bi se okrepil za 0,3 odstotka.

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se bo letos okrepil za 0,3 odstotka, v najnovejši napovedi ocenjujejo vodilni nemški ekonomski inštituti. Lansko jesen so napovedovali 0,4-odstotno krčenje BDP. Kot so pojasnili, je občutno znižanje cen energentov poskrbelo za manjši upad kupne moči prebivalstva, kot so pričakovali sprva.

“Gospodarsko nazadovanje v zimskih mesecih je bilo zelo verjetno manjše, kot smo pričakovali jeseni. Glavni razlog za to je manjši upad kupne moči kot posledica občutnega znižanja cen energentov,” je dejal vodja napovedi pri münchenskem inštitutu za gospodarske raziskave Ifo, ki je sodeloval pri pripravi napovedi, Timo Wollmershäuser. Sodelovali so še Kielski inštitut za svetovno gospodarstvo, Hallski inštitut za gospodarske raziskave in inštitut RWI.

Kot so v sporočilu zapisali pri Ifu, vladni ukrepi za omilitev posledic visokih cen energentov in rast plač še naprej povečujejo domače povpraševanje, kar ohranja tudi visoko inflacijo. Letos naj bi dosegla šest odstotkov, potem ko je bila lani pri 6,9 odstotka.

Prihodnje leto naj bi se še znižala. Inštituti tako za leto 2024 pričakujejo 1,5-odstotno rast BDP.

Število zaposlenih se bo po napovedih inštitutov letos v primerjavi z lanskim letom povečalo za 300.000 na 45,9 milijona, prihodnje leto pa naj bi doseglo 46 milijonov. “Število brezposelnih se bo letos začasno povečalo z 2,42 na 2,48 milijona, saj bodo ukrajinski begunci potrebovali nekaj časa za vstop na trg dela,” so zapisali. Prihodnje leto pričakujejo 2,41 milijona brezposelnih.

Javnofinančni primanjkljaj naj bi se letos v primerjavi z lanskim letom znižal za 0,4 odstotne točke na 2,2 odstotka BDP, prihodnje leto pa na 0,9 odstotka BDP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje