Znani japonski proizvajalec sakeja želi tja, kamor se ni odpravil še noben proizvajalec te alkoholne pijače: v vesolje. Če bi eksperiment uspel, bi stekleničko iz vesolja na Zemlji prodali za vrtoglavih sto milijonov jenov, kar je približno 623 tisoč evrov.
Podjetje Asahi Šuzo, ki proizvaja priljubljeno japonsko znamko sakeja Dassai, namerava sestavine poslati na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer bi pripravili prav posebno alkoholno pijačo.
Če uspe, bi bila edinstvena. Na Zemlji pa bi bila na prodaj le ena 100-mililitrska steklenička – zanjo želi proizvajalec postaviti vrtoglav znesek 100 milijonov jenov, kar je 623 tisoč evrov.
“Pri fermentaciji ni zagotovila za 100-odstotni uspeh,” je dejal Souja Uecuki, ki je v podjetju Asahi Šuzo odgovoren za vrenje. Po njegovi oceni bi na postopek fermentacije izjemno vplivala gravitacija, zato bi bil lahko okus sakeja nekoliko drugačen.
Podjetje je japonski vesoljski agenciji plačalo dostop do posebnega prostora na Mednarodni vesoljski postaji, kjer se lahko izvajajo preizkusi v “posebnem okolju mikrogravitacije”.
Sake je narejen iz japonskega riža, vode, kvasa in koji (vrsta plesni). Tradicionalno ga izdelujejo približno dva meseca, in sicer v številnih natančnih korakih, ki vključujejo kuhanje v pari, mešanje in fermentacijo. Japonci ga pijejo ob številnih priložnostih, od prejšnjega tedna je pijača na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!