Elon Musk se je Trumpu ponudil kot član njegove prihodnje administracije

Svet 13. Avg 202409:29 10 komentarjev
Pogovor Donalda Trumpa in Elona Muska na X
Foto: PROFIMEDIA

Lastnik omrežja X in milijarder Elon Musk je na svojem družbenem omrežju v živo opravil pogovor z republikanskim kandidatom in bivšim predsednikom Donaldom Trumpom. Dobri dve uri trajajoč pogovor, ki so ga zaznamovale tehnične težave, je minil ob prijaznih vprašanjih, izmenjavi komplimentov med govorcema in Muskovem strinjanju s skoraj vsem, kar je republikanski kandidat povedal. Ameriški CNN ocenjuje, da je najbogatejši človek na svetu poskušal Trumpu pomagati pri zaustavitvi vzpona priljubljenosti demokratke Kamale Harris.

Ponoči se je na družbenem omrežju X odvil pogovor med republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom in lastnikom omrežja ter milijarderjem Elonom Muskom. Dobri dve uri trajajoč pogovor ni razkril ničesar posebej novega v zvezi s Trumpovimi predsedniškimi načrti, zaznamovala pa so ga prijazna Muskova vprašanja, ki so bivšemu predsedniku omogočala mirno prehajanje med ključnimi točkami njegovega programa.

Pogovor se je začel z več kot 40-minutno zamudo zaradi tehničnih težav. Kot pišejo ameriški mediji, se uporabniki na neki točki niso mogli več povezati z načrtovanim pogovorom. Musk je na začetku pogovora dejal, da je bil X žrtev t. i. DDoS hekerskega napada, ki je preobremenil strežnike in onemogočil ljudem, da bi se povezali in prisluhnili pogovoru. Zaradi domnevnega napada je pogovor lahko v živo spremljalo manjše število uporabnikov, po pisanju CNN jih je bilo ob koncu pogovora okoli 1,3 milijona.

Kot poroča Associated Press, se je Trump večinoma osredotočil na poskus atentata, ilegalne migracije in svoje načrte za zmanjšanje vladne regulative ter ukinitev ministrstva za šolstvo. Ob Trumpovem podoživljanju poskusa atentata med julijskim shodom v Pensilvaniji je lastnik omrežja X dejal, da je njegovo kandidaturo deloma podprl tudi zaradi odziva po poskusu atentata. Spomnimo, da je Musk Trumpove predsedniške ambicije podprl prav po streljanju na predvolilnem shodu pred točno enim mesecem. Musk je prizor okrvavljenega Trumpa z iztegnjeno pestjo opisal kot “izjemno navdihujočega”.

Republikanski kandidat je v pogovoru večkrat kritiziral demokratsko nasprotnico Kamalo Harris in njenega podpredsedniškega kandidata Tima Waltza. Glavni očitki, ki se jim je pridružil tudi Musk, so bili, da sta demokrata skrajna levičarja, Harris pa da je kot podpredsednica in deloma zadolžena za vprašanje migracij kriva za povečanje števila prehodov na ameriško-mehiški meji. “Je nora radikalna levičarka. Če bo postala predsednica, kmalu ne bomo več imeli države,” je o tekmici dejal nekdanji predsednik in Walza oklical za “protiizraelskega radikalnega levičarja”.

Dogodek na omrežju X so spremljali tudi v taboru Kamale Harris, kjer so v odzivu na Trumpov in Muskov nastop zbijali šale na račun tehničnih težav. “Trumpova celotna kampanja služi ljudem, kot sta Elon Musk in on sam: samovšečnim bogatašem, ki bodo razprodali srednji razred in ki leta 2024 ne znajo pripraviti prenosa v živo,” so odziv demokratov povzeli pri CNN.

Kamala Harris
Foto: REUTERS/Kevin Mohatt

Med pogovorom pa se je najbogatejši človek na svetu Trumpu ponudil kot član njegove prihodnje administracije. “Dobro bi bilo, če bi imeli komisijo za učinkovitost vladne porabe denarja, ki bi zagotovila, da se težko prisluženi davkoplačevalski denar porabi na dober način. Z veseljem bi pomagal v taki komisiji,” je dejal Musk. Trumpu je bila ideja o sodelovanju z Muskom všeč, milijarderja pa je pohvalil zaradi varčevalskih ukrepov v njegovih podjetjih.

CNN: Musk poskuša pomagati Trumpu, da zaustavi vzpon Kamale Harris

Pogovor na omrežju X med Trumpom in njegovim podpornikom je republikanskemu kandidatu ponudil še en kanal, skozi katerega je lahko nemoteno nagovarjal volilce. Kot so zapisali pri CNN, je Musk Trumpu ponudil linijo, po kateri je lahko širil laži, teorije zarote in ekstremizem. Na portalu ameriške televizije so v dobrih dveh urah pogovora našteli vsaj 20 Trumpovih lažnih trditev. CNN v analizi pogovora še ocenjuje, da je Musk republikanskemu kandidatu skušal pomagati zaustaviti in upočasniti vzpon demokratke Harris.

Ta je po umiku Joeja Bidna poskrbela za nov zagon in več optimizma v demokratski stranki, kar se je pokazalo tudi v bogati nabirki donacij. Odboj so pokazale tudi ankete, v katerih se je Harris približala Trumpu in v primerjavi z Bidnom postala konkurenčna.

Republikanec je po triumfalnem vzdušju na republikanski konvenciji prejšnji mesec nekoliko poniknil v ozadje. Delno je to posledica poostrenega varovanja po poskusu atentata, ki otežuje izvedbo njemu ljubih velikih zborovanj na prostem, hkrati pa je medijski prostor predvsem zasedlo dogajanje v demokratski stranki in zgodovinski umik kandidature predsednika Bidna.

Donald Trump
Foto: REUTERS/Umit Bektas

Trump je ob tem poskrbel tudi za svojevrsten strel v koleno. Med nastopom pred Ameriškim združenjem temnopoltih novinarjev je podvomil o rasi njegove protikandidatke. “Nisem vedel, da je temnopolta do pred nekaj leti, ko se je slučajno spremenila v temnopolto in sedaj želi biti znana kot temnopolta. Ne vem, ali je Indijka ali je temnopolta,” je dejal Trump o Harris, katere starši prihajajo iz Indije in Jamajke. V dvorani je požel veliko neodobravanja, izjava o prvi temnopolti podpredsednici pa ni koristila niti Trumpovemu nagovarjanju temnopoltih volilcev, s katerim skuša demokratom odškrtniti del volilne baze.

Vstop Kamale Harris v predsedniško tekmo je spremenil dinamiko in način odvijanja predsedniške tekme. Kot je v podkastu The Daily ocenil novinar New York Timesa Jonathan Swan, ki spremlja Trumpovo kampanjo, se Trump še ni privadil na novo protikandidatko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje