Elon Musk zanikal, da bi čečenskemu voditelju podaril Teslin cybertruck

Svet 19. Avg 202415:41 1 komentar
mitraljez na teslinem avtu
Foto: Anton Gerashchenko/družbeno omrežje X

Ameriški milijarder Elon Musk je zanikal trditve, da je čečenskemu voditelju Ramzanu Kadirovu podaril poltovornjak cybertruck podjetja Tesla, opremljen z mitraljezom. Kadirov je namreč na omrežju Telegram v soboto objavil videoposnetek vožnje z omenjenim vozilom, v katerem se je med drugim zahvalil Musku in ga povabil na obisk v Čečenijo.

“Od spoštovanega Elona Muska smo prejeli Teslin cybertruck. Prepričan sem, da bo ta ‘zverina’ resnično koristila našim vojakom. To je eden najboljših avtomobilov na svetu. Elon, pridi v Grozni, sprejeli te bomo kot cenjenega gosta – mislim, da rusko zunanje ministrstvo ne bo nasprotovalo takšnemu potovanju,” je ob objavi videoposnetka na Telegramu med drugim zapisal čečenski voditelj Ramzanu Kadirov.

Čečenski voditelj se je v videoposnetku tudi osebno zahvalil Musku za Teslino vozilo, čeprav ni jasno, ali je dejansko šlo za darilo ameriškega milijarderja.

Musk se je nato v nedeljo pozno zvečer na omrežju X odzval na videoposnetek in odločno zanikal, da bi 47-letnemu Kadirovu podaril Teslin električni poltovornjak.

“Si resnično tako retardiran, da misliš, da sem podaril cybertruck ruskemu generalu?” je Musk zapisal v odgovoru na objavo ameriškega kolumnista, novinarja in odvetnika Setha Abramsona, ki je prav tako poobjavil omenjeni videoposnetek.

Videoposnetek, ki ga je objavil Kadirov, po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ne dokazuje, da je čečenski voditelj Teslino vozilo dejansko prejel od Elona Muska. Vendar pa nedvomno prikazuje, da se lahko bogati in vplivni posamezniki v Rusiji še naprej izogibajo sankcijam Zahoda ter kupujejo luksuzne avtomobile in drugo blago, katerega uvoz v Rusijo naj bi sankcije preprečevale.

Kadirov velja za enega najtesnejših privržencev ruskega predsednika Vladimirja Putina. V zadnjih letih so ga številni aktivisti in politiki večkrat kritizirali in obtožili resnih kršitev človekovih pravic, umorov političnih nasprotnikov, ugrabitev in mučenja vojnih ujetnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje