Eno vodilnih finančnih središč na svetu zaradi brexita ob 40.000 delovnih mest

Gospodarstvo 18. Okt 202405:15 0 komentarjev
London
Foto: PROFIMEDIA

Londonsko finančno okrožje Square Mile je zaradi brexita izgubilo na tisoče delovnih mest, je v četrtek dejal lordski župan londonskega Cityja, ki je obenem ambasador omenjenega mestnega okrožja.

Lordski župan londonskega Cityja Michael Mainelli, ki je tudi ambasador mestnega finančnega okrožja Square Mile, je odločitev Združenega kraljestva, da izstopi iz Evropske unije, označil za “katastrofo”. Kot je dodal, je omenjeno finančno okrožje zaradi tega izgubilo več deset tisoč delovnih mest, poroča portal EuroNews.

Square Mile, ki velja za eno vodilnih finančnih središč na svetu, sicer vključuje ustanove, kot so Bank of England, zavarovalniški in pozavarovalni trg Lloyd’s of London, druge mednarodne banke, odvetniške pisarne in zavarovalnice. Kot je pojasnil Mainelle, je zaradi brexita v tem okrožju brez delovnega mesta ostalo približno 40.000 ljudi.

“Leta 2016 smo imeli 525.000 delavcev, po moji oceni smo jih izgubili nekaj manj kot 40.000,” je za agencijo Reuters dejal Mainelli. Ob tem je sicer še pojasnil, da se je stanje zaradi razmaha zavarovalniške in podatkovne industrije v zadnjem času izboljšalo. Trenutno pa je po njegovi oceni v Cityju približno 615.000 delovnih mest.

Dodal je, da je bil Square Mile v razpravi o brexitu pred osmimi leti na splošno naklonjen EU, in dodal, da so glasovali za obstanek v Uniji. “City je glasoval 70 odstotkov za ter 30 odstotkov proti obstanku v EU. Nismo si želeli tega,” je dejal.

brexit
Foto: PROFIMEDIA

Njegove pripombe bodo ponovno sprožile razpravo o resničnem vplivu brexita na britanski sektor finančnih storitev. V njem namreč namreč že sedaj obstajajo močni dvomi o koristih, ki naj bi jih izhod iz Unije prinesel. Ob tem Reuters navaja še analizo britanskega Urada za proračunsko odgovornost (OBR), neodvisnega organa, ki pripravlja napovedi o gospodarstvu in javnih financah države. Ta je maja 2024 poročal, da bo brexit produktivnost Združenega kraljestva v primerjavi s preostankom Evropske unije dolgoročno zmanjšal za 4 odstotke.

#related-news_2

Urad je med drugim ugotovil, da bosta uvoz in izvoz dolgoročno nižja za približno 15 odstotkov ter da novi trgovinski sporazumi ne bodo imeli bistvenega vpliva, morebitni minimalni vpliv pa, da bo postopen. “Razlog za to je, da do zdaj sklenjeni sporazumi ponavljajo ali le prenašajo sporazume, ki jih je Združeno kraljestvo koristilo, ko je bilo še del Evropske unije, ali pa nimajo bistvenega vpliva na napoved,” še piše v poročilu OBR.

Kot primer OBR navaja “celovit sporazum o gospodarskem partnerstvu” med Združenim kraljestvom in Japonsko. V oceni gospodarskega učinka, ki jo je pripravila vlada Združenega kraljestva, je namreč navedeno, da bo sporazum v naslednjih 15 letih povečal BDP Združenega kraljestva za 0,1 odstotka. Vendar je OBR ugotovil, da bi bil učinek enak, če Združeno kraljestvo ne bi nikdar izstopilo iz EU, saj bi sporazum ostal del dogovora med Unijo in Japonsko, še piše EuroNews.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!