Mestece, ki diši po pršutu

Magazin 06. Avg 202207:00 > 07. Avg 2022 08:17
Delite:
San Daniele
Foto: DDD

San Daniele del Friuli je naselje in istoimenska občina, 20 kilometrov severozahodno od Vidma v Furlaniji - Julijski krajini. Mestece ima okoli 8 tisoč prebivalcev ter več kot 30 velikih in malih pršutarn, ki skupaj na leto naredijo in posušijo 2,6 milijona pršutov. Mikroklima kraja je popolna za odličen pršut.

San Daniele del Friuli je mirno mestece, ki slovi po edinstvenemu pršutu s posebnim okusom, ki poleg parmskega pršuta velja za najboljšega v Italiji. Menda se lahko pohvali tudi z odlično posušeno postrvjo, ki pa je zdaj že dolgo v senci odličnega pršuta.

San Daniele ima skupno okoli 30 pršutarn, ki skupaj proizvedejo neverjetnih 2,6 milijona pršutov letno iz prašičev lastne reje in zaposlujejo več kot 400 ljudi. Stegna morajo imeti tudi predpisano težo, in sicer 16 do 18 kg, sušijo pa jih najmanj 12 mesecev.

Strokovnjaki pravijo, da je skrivnost uspeha San Daniele DOP v treh sestavinah, to so posebna mikroklima, v kateri poteka proizvodni proces, uporaba morske soli in 100-odstotno italijanska svinjska noga. Vsako leto konec junija San Daniele priredi festival pršuta.

San Daniele di Friuli
Foto : DDD

Od vseh pršutov, ki jih v pršutarni proizvedejo, jih največ prodajo na domačem trgu, 25 do 30 % pa jih tudi izvozijo. Njihove glavne izvozne države so Francija, Nemčija in ZDA.

San Daniele
Foto : Profimedia

Pršut San Daniele se tradicionalno streže kot predjed skupaj s kruhom, melono in figami. Porcija pršuta za dva vas bo v lokalni restavraciji stala nekaj manj kot 10 evrov, tako da cene niso preveč zasoljene.

San Daniele
Foto : DDD

Poleg katedrale, posvečene sv. nadangelu Mihaelu, in knjižnice Guarneriana (ene izmed prvih javnih bralnih ustanov v Italiji) se seveda morate obvezno udeležiti tudi vodenega ogleda katere od pršutarn San Daniele. Prijave na oglede so obvezne.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.