Etna se je spet prebudila, pepel se je dvigal šest tisoč metrov visoko

Svet 17. Jul 202411:49 0 komentarjev

Najaktivnejši evropski vulkan je znova bruhal lavo in pepel, ki se je dvignil vse do šest tisoč metrov visoko. Nazadnje je ognjenik val lave izbruhal prejšnji teden. Najvišja stopnja nevarnosti medtem še vedno velja za Stromboli.

Vulkan Etna na Siciliji je v torek znova bruhal lavo in pepel, ki se je dvignil 6.000 metrov visoko, nato pa padel na naseljeni območji Acicastello in Viagrande vzhodno od ognjenika.

Najvišjo stopnjo nevarnosti pristojne oblasti ohranjajo tudi za vulkan Stromboli na istoimenskem otoku severno od Sicilije.

Etna, ki leži na vzhodu Sicilije, je v zadnjih mesecih večkrat izbruhnila. Za ljudi, ki živijo pod 3.369 metrov visokim ognjenikom, izbruhi običajno ne predstavljajo nevarnosti.

Etna Etna
Foto: Etna Walk/Giuseppe Di Stefano/REUTERS
Etna Etna
Foto: Etna Walk/Giuseppe Di Stefano/REUTERS
Etna Etna
Foto: Etna Walk/Giuseppe Di Stefano/REUTERS
Etna Etna
Foto: Etna Walk/Giuseppe Di Stefano/REUETERS
Etna Etna
Foto: Etna Walk/Marco Restivo/REUTERS

Povečano aktivnost ognjenika znova opažajo od začetka meseca, ko so zaradi pepela, ki se dviga iz kraterjev začasno celo zaprli letališča v Catanii.

Izbruhi se nadaljujejo, nazadnje je ognjenik val lave izbruhal v torek. Njen tok se je razlil s severozahodnega roba kraterja Bocca Nuova in dosegel nadmorsko višino približno 3.000 metrov. Po nekaj urah se je stanje umirilo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ob Etni je v zadnjem času bolj aktiven tudi ognjenik na skoraj 300 kilometrov oddaljenem vulkanskem otoku Stromboli. Pristojne oblasti so v ponedeljek potrdile, da za območje ostaja v veljavi t. i. rdeče opozorilo, čeprav trenutno vulkan v večji meri miruje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!